vrijdag 27 maart 2009

Grap

Met een mengeling van teleurstelling en opluchting hoorden honderden basisschoolleerlingen van de groep 7 en 8 woensdagochtend de mededeling aan dat het slechte weer een streep haalde door het Arnhemse Schoolvoetbaltoernooi.
Woensdagmiddag krijgen de jongens en meisjes de herkansing. Mocht het door lenteregens (maart roert z'n staart tenslotte) opnieuw komen tot een afgelasting, dan wordt het nog een hele toer om iedereen aan het verstand te peuteren dat het géén grap is.

Gekte


'I want you to get mad', ik wil dat jullie gek worden. Deze wijze raad wordt de passant al ruim een week toegevoegd via een spandoek dat aan de Apeldoornsepoort in Arnhem hangt. Of er een diepere betekenis achter schuilt, is de vraag.
In een stad waar vertrouwelijke stukken op internet worden gezet, waar een directeur van een woningbouwcorporatie zichzelf dakloos maakt en waar instortende kademuren met bordjes bij elkaar worden gehouden, zou je zeggen dat de schrijver van het vlugschrift aardig zijn zin krijgt.

Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

Busbaan met drempel

Iedereen die wel eens met de bus reist, weet het: buschauffeurs rijden nooit te hard. Zelfs niet als hun boordklokje aangeeft dat ze achterlopen op schema.
Toch werd er vorige week vrijdag tussen de Rijnhal en winkelcentrum Kronenburg in allerijl een tijdelijke drempel in de Koppelstraat in Arnhem-Zuid geschroefd. De werklieden die er de oude verkeerlichten vervingen door nieuwe waren al een paar keer bijna van de sokken gereden.
Zo’n trolley is natuurlijk fijn milieuvriendelijk, maar je hoort zo’n bus nauwelijks aankomen. Zeker als ze ook nog eens te hard aan komen rijden en chauffeurs ondanks herhaaldelijk verzoek hun snelheid niet minderen.
Deze week werd de tijdelijke drempel vervangen door een lagere, met het stempel ‘busvriendelijk’. Het kán dus wel, een drempel in een busroute. Dit móet mogelijkheden scheppen voor buurtcomités die strijden tegen hardrijders.
Foto: Marina Popova/De Gelderlander

dinsdag 24 maart 2009

Verhuizen

Rijwielfabriek Koninklijke Gazelle gaat verhuizen. De fietsenmaker, die sinds mensenheugenis in Dieren is gevestigd, is op zoek naar nieuwe huisvesting, want de oude is niet meer van deze tijd.
Veel is nog onduidelijk, maar wat als een paal boven water staat, is dat Gazelle een nieuw pand wil binnen de Rhedense gemeentegrenzen. Logisch ook. Zo'n rijwielmaker wil natuurlijk gewoon met de bakfiets kunnen verhuizen.

maandag 23 maart 2009

Verwijderen?


Soms blijft Microsoft je op de meest vreemde momenten verbazen.
Zou die Bill Gates toch meer hebben met Nijmegen?
(dat laatste mag ook gelezen worden als ODW)

Wa zeg u??

De nieuwe raadszaal in het Arnhemse stadhuis mag er fleurig uitzien, met het geluid is het tobben in de onlangs voor ruim een miljoen euro vertimmerde zaal.
"U klinkt hol, alsof u in een kussen praat", voegde burgemeester Pauline Krikke maandag een slecht verstaanbaar raadslid toe.
Even daarvoor had ze over zichzelf al opgemerkt dat ze vond dat ze 'zwaarder was dan dat ze normaal gesproken 's avonds zou moeten klinken'.
Hoeveel de techniek ook aan de knoppen draaide, echt beter werd het geluid het eerste uur niet.
Misschien had een blik in de hal de techneuten op een idee kunnen brengen. Daar hangt momenteel een tentoonstelling over de geschiedenis van de raad. Eén van Krikkes voorgangers wist wel raad met slecht geluid. Die pakte gewoon een megafoon om zich verstaanbaar te maken. Een ideetje voor de volgende vergadering?

Leuker

‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker’. Met die slogan probeerde de Belastingdienst de beruchte blauwe envelop wat minder berucht te maken. Arnhem doet ook zijn best.
Wie het niet eens is met de ozb-aanslag, wordt te woord gestaan in een kek paars caravannetje op de binnenplaats van het stadhuis. Daar circuleren ook ‘koffieviltjes’ met het opschrift ‘Op de koffie bij de gemeentelijke belastingen’.
Hartstikke leuk natuurlijk. Tenzij je als burger met je bezwaar op de koffie komt.

Dijk

Huissen wil dat de gemeente Arnhem de Huissensedijk (die in Huissen overigens Eldensedijk schijnt te heten) weer openstelt voor doorgaand verkeer. Want je komt het stadje (noem Huissen vooral géén dorp) in de spits bijna niet meer uit. Ondertussen is de ‘rising step’ op diezelfde dijk doorlopend defect, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Zeker in Huissen niet. De Huissensedijk ís al een doorgaande weg.
Foto: Marina Popova/De Gelderlander

Troep


Geniale vondst van het wijkplatform Dieren-Noord. De Dierenaren baalden waarschijnlijk van de troep in de wijk (die ze zelf maken) maar hadden geen zin om die op te ruimen.
Gelukkig was het vrijdag 20 maart Make A Difference Day (vrijwilligersdag), dus wat deden de slimmerikken: ze vroegen leerlingen van twee basisscholen een middagje zwerfvuil te ruimen. Een schone wijk, en nog met een sociaal sausje ook!