donderdag 30 juli 2009

Droge klap

Hulpverleners en hun jargon, het blijft wennen. Zo erg als militairen met hun LuPa's, BuMa's, KiKaWaDo en MiPaPo maken GGD, politie en brandweer het gelukkig niet, maar toch kunnen ook zij er wat van.
Het vergde in de (helaas vergane) glorietijd van de scanner toch wel even voordat je doorhad dat een 'achtje' een drankrijder was, een 'Tas' een tankautospuit en dat 'Nul en Duizend' betekende dat iemand niet in de politiecomputers voorkwam.
Zo nu en dan sijpelt het jargon nog door. Vandaag bij de politieberichten: een 'eenvoudige mishandeling', ook wel bekend als de 'droge klap'. Juridisch helemaal niets mis mee, maar als je net een hengst voor je harses hebt gehad, kijk je - als de sterretjes zijn opgetrokken - toch vast wel wat raar aan tegen dat 'eenvoudig'...

woensdag 29 juli 2009

Best veilig


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Arnhem al jaren op de vijfde plek staat van de lijst met meest criminele steden van Nederland. Dat moet slecht zijn voor het veiligheidsgevoel. In zo'n stad durf je met goed fatsoen na het invallen van de duisternis toch niet meer de straat op?
Aan de andere kant: al dagen staat op een elektriciteitskastje aan de Oranjewachtstraat een babyblauwe halfgevulde drinkbeker. Op deze sinistere plek, die menig Arnhemmer met het oog op de nabij afgemeerde drugsboot vanaf de schemering al mijdt als de pest, kan je dus je eigendom dagenlang onbewaakt laten staan zonder dat er een dorstige junk mee aan de haal gaat. Kom daar maar eens om in een willekeurig dorp!
Foto Harold Schuil/De Gelderlander

dinsdag 28 juli 2009

Opbouwende kritiek



Graffiti is de underground ontstegen en tot museumkunst verheven. Ordinair geklieder op muren is dat zeker niet. Al ontlokken de hersenspinsels van de betere kladderaars soms toch wel een glimlach.
Zo stond op een Zwolse bakkerij jarenlang in een keurig handschrift de tekst: 'Brood is voor mietjes'.
Maar wat doe je als je vindt dat de buurtsupermarkt het qua niveau niet haalt bij 's lands bekendste grootgrutter? Dan kan je op de filiaalmanager afstappen. Of je zoekt de ideeënbus in de winkel op. Of je stuurt een brief met wat suggesties naar het moederbedrijf.
Of je pakt een bus blauwe verf en kwast in hanenpoten op de muur van het parkeerterrein van de C1000 dat Alber (!) toch beter is...
Hoe zat dat ook al weer met die gekken en dwazen?

Foto Harold Schuil/De Gelderlander

maandag 27 juli 2009

Tankbestuurder gezocht



















Skik zong het in 1995 al in het plat Drents: betonpaolties bennen kut! Daar moet een Arnhemse bestuurder van een nogal lomp voertuig het helemaal mee eens zijn. Verspreid over het parkeerterrein in de omgeving van het Huis der Provincie, staan een paar joekels van palen, waar iedere autobezitter respect voor heeft. Toch heeft onze Arnhemmer, die blijkbaar niet voor één gat te vangen is, zoete wraak genomen en heeft zich afgereageerd op zo'n betonnen kolos. Wij van de Berenkuil verdenken iedere eigenaar van een tank van het opzettelijk botsen tegen één van de obstakels. Hoe verplaats je anders zo'n blok?
Foto: Harold Schuil/De Gelderlander