vrijdag 20 november 2009

Anoniem

De leden van CDA Arnhem hebben Ine van Burgsteden (foto) ANONIEM verkozen tot lijsttrekker. Dat leert een persbericht dat de partij woensdagavond heeft verspreid. Wij vinden deze anonimiteit overdreven. Ine van Burgsteden is een heel respectabele kandidaat en schaamte voor een stem op haar is helemaal niet nodig. Wellicht kan de partij een voorbeeld nemen aan de VVD. Die heeft deze week haar lijsttrekker Margreet van Gastel UNANIEM aangewezen. Kijk, dat is nu eens helder: iedereen in de VVD staat achter haar. Dat is pas eerlijke politiek.
Archieffoto Jan Wamelink

donderdag 19 november 2009

Dreun


Qlimax wordt dit jaar voor het eerst live uitgezonden op de radio. Het al tijden volledig uitverkochte dancefeest in GelreDome wordt in de nacht van zaterdag op zondag vrijwel integraal uitgezonden via Q-dance Radio.
De sets van alle artiesten worden uitgezonden en Jeff E verzorgt de presentatie van de internet-uitzending, die duurt van tien uur vanavond tot morgenochtend zeven uur. Het initiatief is een zegen voor de omwonenden van het stadion, bijvoorbeeld die in Elden, of Kronenburg.
Die hoeven niet meer wakker te liggen van een doffe dreun van alleen beats en bassen door de slaapkamergordijnen. Dit keer kunnen ze echt álles horen.
Zie ook: Dreun (2).

woensdag 18 november 2009

Freudiaan?

Soms zie je een verschrijving waarvan je haast zeker weet dat die freudiaans is. Zo meldde de politie Noord en Oost Gelderland woensdag dat in de nacht van dinsdag op woensdag een 37-jarige Arnhemmer is opgepakt omdat hij zich verdacht gedroeg. Bij controle bleek de man inbrekerswerktuigen in zijn bezit te hebben. Dat is politiejargon voor breekijzers, schroevendraaiers en koevoeten. De kop boven het bericht doet echter vermoeden dat de politievoorlichter die het bericht schreef tot niet al te lang geleden een andere functie heeft gehad. Wij van de Berenkuil denken dat hij of zij lang bij de werkgeverskoepel VNO-NCW heeft gewerkt, gezien de woordkeuze: wie spreekt er anders over 'werknemerstuig'?

Waarom lachen zij?

Of burgemeester Pauline Krikke ook zo'n pret had tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Malburgen, dinsdag, blijft onduidelijk. Ze gaat schuil achter een pilaar. Veel meer dan haar neus en een lok blond haar zijn van Arnhems burgemeester niet te zien.
Ondertussen schateren Gerrit Breeman, de directeur van Volkshuisvesting Arnhem, en de vorstin het uit van de pret. De Malburgse jeugd ziet de lol er ook wel van in, maar de lach is er al een stuk minder uitbundig.
Rest de vraag: waarom lachen zij? U als lezer van De Berenkuil heeft vast suggesties. Als u het echte antwoord weet, mag dat natuurlijk ook. Hier is ruimte om te reageren.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

dinsdag 17 november 2009

In de brand, uit de brand

Je loopt rustig een rondje langs de Arnhemse singels. Je komt langs jongerencentrum Willemeen. Daar zie je mensen in paniek achter de ramen staan. Rook komt uit het pand.
Gelukkig komen op dat moment twee brandweerwagens met toeters en bellen de hoek om sjezen. Er is hulp, dus pak je je camera om de heldhaftige inzet te vereeuwigen. Je stuurt je plaatjes naar de krant.

En dan komt de grote vraag: wat was hier aan de hand? Eerst es kijken op de alarmeringspagina p2000. Niets te zien. Dat was te verwachten, want de pieper was ook niet afgegaan. Vreemd. Toch leek het een levensechte inzet. Maar even bellen met brandweervoorlichting.
Die geeft het verlossende antwoord: het betrof een levensechte oefening. Met Lotus-medewerkers en twee echte brandweerwagens. Complimenten heren van de brandweer, levensecht was het!
Foto: Hans van Veen/Moor Image

Flitsend welkom voor de Majesteit

Drie politiewagens waren dinsdagochtend druk aan het werk op de Blauwe Golven aan de voet van de Nelson Mandelabrug.
'Vast voorbereidingen voor de komst van Hare Majesteit', dacht de redactie van de Berenkuil. Inkomend verkeer controleren, onwelkome sujetten opsporen en voortijdig de pas afsnijden.

Een telefoontje met de politie leerde dat de drukte onder de brug niets met de komst van Beatrix te maken had. De flitskast onder de brug moest opnieuw worden ingeregeld.
Nou is bekend dat auto's met een AA-kenteken zich zelden aan de maximum snelheid houden. Mocht de koningin en haar gevolg met hoge snelheid vanaf deze kant Arnhem binnenkomen, dan zorgt de politie in ieder geval voor een flitsend welkom.
Foto Harold Schuil/De Gelderlander

Blauw

Ieder vak heeft zijn jargon. Bob de Bouwer spreekt in kleuren. Rood staat voor stenen en betekent bebouwing. Blauw is water en groen is... nou ja, groen.
En groen is de kleur die de deelnemers aan het open planproces voor Stadsblokken en Meinerswijk het liefst in het gebied gehandhaafd zien. Rob Gerritsen (foto), voorzitter van de verzamelde Arnhemse watersportverenigingen, wil daar graag blauw aan toevoegen.
De afgelopen periode hamerde hij herhaaldelijk op de belangen van de 1200 mensen in Arnhem die roeien, zeilen en kanoën.
De situatie wordt alleen maar slechter, benadrukte Gerritsen - getooid in rood zwemvest - maandagavond bij de Arnhemse gemeenteraad. De waterscouts van Miguel Pro kunnen in de Nieuwe Haven door de kadeverhoging alleen nog abseilend bij hun bootjes komen.
Gerritsen zette zijn pleidooi kracht bij door achter het spreekgestoelte zijn zwemvest op te blazen. Wie verwachtte dat de watersportman door de gele luchtkussens blauw zou aanlopen, kwam bedrogen uit. Hij kleurde vuurrood.
Foto: Marina Popova

maandag 16 november 2009

Voorbereidingen Posbank Rally

Het gonst van de geruchten dat er volgend jaar zeker één proef van een niet nader gespecificeerde rally over de Posbank zal voeren. De exacte datum van het racespectakel is nog niet bekend. De Berenkuil legde de hand op videomateriaal van de eerste trainingsrondjes.

Stierendrankje

Bij het zien van de eerste wijkbanier, een initiatief van zijn eigen carnavals- vereniging, raakte prins Alex I van de On-Ganse in vervoering. Alle Arnhemse wijken hebben vanaf vanavond een banier met eigen symbool. „Hier moeten we iets mee doen. Waarom organiseren we geen zeepkistenrace voor de wijken. We zoeven de Apeldoornseweg af naar de Korenmarkt of Rijnkade.” En Alex van Hooff zou Alex van Hooff niet zijn als hij als directeur van Burgers’ Zoo bij een nieuw idee geen dieren zou betrekken. „Je kunt de race laten sponsoren door Redbull.”

zondag 15 november 2009

Dago-Dome

Ze zijn er sterren in, bij het ‘vrolijke weekblad’ Donald Duck. Iedere editie duikt wel een BN’er op. Vaak in eendengedaante (zo wordt goochelaar Hans Klok Gans Klok), maar soms ook niet, zoals in het geval van Jolanda Kabaal van Kaatsbergen.
De vierde editie van Symphonica in Rosso in GelreDome vormde inspiratie voor het hoofdverhaal in nummer 45. Nietsnut Oom Donald ‘steelt’ met hulp van Willie Wortel de stem van Diana Bros, die met Symphonica in Ducko de Dago-Dome aandoet.
Ze hebben bij de redactie wel even peentjes gezweet toen het echte evenement op losse schroeven kwam te staan. Het blad heeft een productietijd van zes, zeven weken en de strip met Diana Bros lag al bij de drukker.
De zangeres komt er niet zo goed vanaf in de strip (‘Niet te geloven! Al zeven jaar geen hit meer gehad en toch een volle bak!’). Ze eindigt haar carrière bij talentenjacht Ei- Factor. Maar ondertussen heeft ze wel mooi het dak van het stadion afgezongen.
Illustratie: Disney/Donald Duck nr. 45 2009