vrijdag 30 januari 2009

Tobdesign

Design. Arnhem wil er de economie mee stimuleren en is ermee begonnen het stadhuis te laten restylen door de Oosterbeekse ontwerper Ruud-Jan Kokke. Het nieuwe stadskantoor aan de Eusebiusbuitensingel had van zichzelf al style.
Mede op verzoek van de welstandscommissie is van het hofje van de Eusebiushof (foto) veel werk gemaakt. Door ontwerper Berno Strootman in dit geval. Hij bedacht een bestrating met groene kiezeltjes. Op de looproute zijn die met hars aan elkaar geplakt, daarbuiten niet. Zo merk je meteen waar je wel en waar je niet moet lopen.
Of kúnt lopen, want met hakjes is een smak zo gemaakt. Dranghekken dus maar. Als het kwik weer tot vijftien graden stijgt, wordt het hele binnenplein geharst. Vijf graden daaronder heeft Kokkes spiegelgladde entree van het stadhuis een anti-sliplaag gekregen. Maar het moet gezegd, het ziet er mooi uit. Als je een beetje door de afzettingen heen kunt kijken.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

donderdag 29 januari 2009

Fanatiek in de zaal

Nogal frustrerend: je bent beter, en toch lukt het niet te winnen. Vitesse weet er sinds zondag alles van. Twee dagen later echter had in Sportcentrum Valkenhuizen een geheel andere derby plaats, waar de technisch en tactisch toch duidelijk betere partij eveneens onrecht werd aangedaan.
Verleden jaar werd de wedstrijd voor het eerst gespeeld: het zaalvoetbalteam van de Arnhemse gemeenteraad tegen de Arnhemse redactie van De Gelderlander. Dat werd toen een klinkende overwinning voor de vrije pers: 12-2 of zo. Makkie dus, dacht De Berenkuilers toen wij dinsdag in onze Juventus/Gelderlander- shirts hal 3 van Valkenhuizen betraden en de beide supporters (één voor elke kant) begroetten.
In de kelders van de lokale politiek (raadscommissies, dat soort clubjes) was echter wat jong talent gescout, waaronder een per ongeluk fabelachtige keeper van – ik meen – GroenLinks. Halverwege stonden wij nog wel met 4-3 voor, maar na een fanatiek uurtje was het toch 5-6 voor de politici onder aanvoering van de onnavolgbare playing coach Martin van Meurs.
Zoals gezegd: een onverdiende uitslag. Berenkuiler Kees, balvaardig en doelgericht als altijd, presteerde het in het laatste kwartier ongeveer achttien keer paal en lat te raken, en wij verdenken de politici er bovendien van een hoekschop te hebben ‘gestolen’. Een onterechte corner waaruit nota bene werd gescoord!
Wij willen gerechtigheid en dus revanche. En als het nodig is om de collega’s extra te motiveren, moeten we daar maar een trofee voor beschikbaar stellen. De Made in Valkenhuizen Bokaal?

Kauwgom onder bank

Vroeger zoog men op een pepermuntje tijdens de preek. Tegenwoordig kauwen de gelovigen kauwgom. Althans, als we het kerkblad van de hervormde gemeente Heelsum-Kievitsdel moeten geloven.
‘Wat moeten we met ongeveer tweehonderd gram (!) tweedehands kauwgom, die met grote moeite van de onderzijde van de kerkbank is geschraapt. Tot onze grote verbazing was er geen enkele bank in onze kerk waar geen kauwgom onder zat geplakt. Lieve mensen, ik kan me voorstellen dat het kauwen van kauwgom tijdens de dienst het concentratievermorgen verbetert. Prima, als u daardoor de preek beter kunt beluisteren. Maar wilt u in het vervolg de gebruikte kauwgom weer mee de kerk uit nemen. Het bespaart de vrijwilligers en de koster enorm veel werk.'
Blijft er eens iemand plakken in de kerk, is het weer niet goed!

Een plaatje van een kind

Voetbalplaatjes. Jong mannelijk Nederland (en trouwens ook niet meer zo jong mannelijk Nederland) is er in anderhalve week compleet aan verslingerd geraakt. In minder beschaafde delen van het land (lees: Nijmegen, zie ook hieronder: 'Recept voor Nicky') moeten al dranghekken bij supermarkten worden geplaatst. Het wachten is op de eerste voetbalplaatjesoverval.
Ook in Arnhem wordt gebedeld. Woensdagmiddag bij de Albert Heijn aan de Groningensingel in Arnhem-Zuid bijvoorbeeld, waar een jongetje nog net niet bij de caissière op schoot zit om plaatjes af te troggelen. Een ouder heerschap staat hem keurig een pakje af. "Mijn 27ste al", klinkt het trots.
Bij de ingang van de AH aan de Van Lawick van Pabststraat in de Burgemeesterswijk gaat het beschaafder:
Jongetje: "Meneer, mag ik u wat vragen?"
Klant: "Natuurlijk."
Jongetje: "Als u klaar bent met boodschappen doen en u heeft voetbalplaatjes, zou ik die alstublieft van u mogen hebben. Ik spaar ze."
Klant: "Helaas. Ik spaar ze voor mijn neefje."
Jongetje: "Oké. Jammer. Maar dat begrijp ik."

Tien minuten later bij de uitgang:
Jongetje, tegen zijn vriendjes: "Jongens. Deze meneer niet meer vragen. Die heb ik straks al gesproken. Hij geeft ze aan zijn neefje."
Klant: "Hallo."
Jongetje: "Dag meneer, een prettige dag."

dinsdag 27 januari 2009

SP verwaarloost zelf ook pandje

SP-leider Gerrie Elfrink heeft tijdens de raadsvergadering altijd het hoogste woord. Maar afgelopen maandag raakte hij even uit het veld geslagen. Hij was aan het oreren dat woningcorporatie Portaal en de gemeente de wijk Sint Marten zo schandelijk lieten verkrotten. 'Kijk eens naar uw eigen SP-pandje op de Van Spaenstraat, dat staat er al jaren schandelijk bij', kwam VVD-leider Margreet van Gastel subtiel tussendoor. Daar moest Elfrink even van slikken. 'U probeert mij een hak te zetten, we hebben het hier helemaal niet over ons pandje, u speelt een politiek spelletje', was het enige wat de SP-leider er tegenin wist te brengen. Van Gastel bleef onverstoorbaar: 'Ik vind het je burgerplicht je gevel netjes te houden. Boven hebt u zelf de ramen aan de binnenkant dichtgespijkerd. U moet als politieke partij het goede voorbeeld geven. Doe dat eerst maar eens.'

maandag 26 januari 2009

Recept voor Nicky

Je schaamt je natuurlijk de ogen uit je varkenskop voor die ongelikte barbaren die een piggyhoofd en haringen op de stoep van Nicky Hofs flikkeren. Dapper hoor. Schande ook, en zonde van het goede eten. Nooit geweten dat zogenaamd ludiek ook zo dom kon zijn. Waarom niet de Vitessespeler - met dezelfde ingrediënten - een heerlijke maaltijd aan de deur gebracht? Afgeleverd door vriendelijke mensen die zelf ook in staat zijn met mes en vork te eten (mes houd je rechts vast). En de voetballer en zijn gezin daarna beleefd een fijne wedstrijd gewenst. Dat is ludiek.

Hierbij het gemiste recept:

Zure zult met makreel

Ingrediënten:5 kilogram gewassen varkenskop en schouder, 5 kilogram gewassen kalfsnek, 1 gesnipperde grote ui, 1 citroen in vieren gesneden, water, 2 kilogram varkenslever, foelie, nootmuskaat, suiker, 15 gram zout, 2 gram peper, azijn en witte wijn.

Bereidingswijze: Varkenskop, schouder, kalfsnek, ui en citroen met water begieten tot alles net onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat het vlees zolang trekken tot dat het vlees loslaat van het been. Kook de varkenslever tot deze gaar is. Haal het vlees van de kop uit het kooknat en ontdoe het vlees van de beenderen. Maal het vlees samen met de varkenslever. Voeg een hoeveelheid van het kooknat van de kop toe tot een smeuïge massa ontstaat. Meet de hoeveelheid liter zult dat u heeft en voeg per liter ½ theelepel foelie, ½ theelepel nootmuskaat, ½ theelepel suiker, 1 theelepel witte peper, 1 eetlepel zout en 1 eetlepel azijn of witte wijn toe. Laat het geheel nu gedurende 15 minuten zachtjes stoven. Spoel een paté vorm of kleine aardewerk bakjes om met koud water. Vul ze met het zure zult mengsel tot net onder de rand. Laat de zult afkoelen en in de koelkast opstijven.


De makrelen zijn voor uw kat.

Frisse naam bekendgemaakt op onfrisse plek

De Arnhemse wijk Presikhaaf 2 gaat Deltakwartier heten en moet een nieuwe, frisse wijk worden. De nieuwe naam werd afgelopen weekeinde onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in een tent. Dat voor deze onthulling uitgerekend een plekje was gekozen op de meest onfrisse plek van de wijk, namelijk het hondenpoepveldje, doet echter de wenkbrauwen fronsen. Moeten we ons dit voorstellen bij de toekomstige frisheid waar het gemeentebestuur het steeds over heeft?