dinsdag 28 april 2009

Loesje

De dagen van Loesje, het bekendste, dwarse Arnhemse meisje zijn geteld. Vorig jaar werd ze 25; voor wel meer jongelingen de leeftijd waarop ze de onrust van de onbezonnen jeugd achter zich laten.
Het in de wacht slepen van de Made in Arnhem Bokaal begin dit jaar, was al een veeg teken. De maatschappijkritische meid van vroeger had lachend en met een vlijmscherpe noot gepast voor een dergelijke blijk van erkenning door het establishment.
En nu wordt de rebel van weleer het meest vuige verwijt in de schoenen geschoven wat een zelfgekozen enfant terrible zich kan laten aanwrijven: een voorkeursbehandeling krijgen van de gevestigde politieke orde.
Volgens dokter Ziel van Stadskleur Henk Jaspers, geniet Loesje de bescherming van de macht. Alleen zij – volgens hem de ‘hoer van de Arnhemse politiek’ – mag Arnhemse prullenbakken beplakken.
Tja, als protégé van het pluche, kan je natuurlijk wel inpakken met je vrijgevochten gedachtegoed.

maandag 27 april 2009

Terrasverwarmers (2)

Vorige week memoreerde De Berenkuil op deze plek de ruzie in de Arnhemse gemeenteraad over de vraag wie er nu het eerst was begonnen over het gebruik van terrasverwarmers. Was het Zuid Centraal, GroenLinks, of Pro Arnhem?
Zuid Centraal-raadslid Nico Wiggers vindt het antwoord niet zo belangrijk, schrijft hij in een reactie. Maar dat pas nadat hij heeft uitgezocht dat Zuid Centraal écht de eerste was.

Oranjefees

Het is natuurlijk vragen om moeilijkheden, zo’n naam als ‘Hét Oranje- fees’. Menig eindredacteur van deze krant voegde al eens onterecht een ‘t’ toe. Ook het tweede jaar dat de viering van Koninginnenacht en -dag in Arnhem getooid is met die naam, is het opletten gebla- zen. Zelfs bij de gemeente (die financieel toch flink in de bus blaast om het evenement mogelijk te maken) is de naam nog niet geland, gezien de grote aankondiging van 'Het Oranjefeest' op de eigen pagina’s in de Arnhemse Koerier.
Overigens, op de foto een van de mascottes van 2009, ook wel Oranjebees genoemd.

Kampioen

Acteur Antonie Kamerling is een Arnhemse jongen. Dat wil zeggen, hij is hier geboren en heeft een half jaar in Sonsbeekkwar- tier gewoond. Voor de ANWB Kampioen, het grootste tijdschrift van Nederland, was dat aanleiding genoeg om Kamerling te vragen naar Arnhems mooiste plekjes.
Hij komt niet veel verder dan Musis Sacrum en de Schouwburg. De acteur geeft zelf de verklaring: hij komt alleen nog in Arnhem als hij er moet optreden.