woensdag 21 oktober 2009

Top 27

Lijstjes zijn leuk, hartstikke leuk. Maar ook gevaarlijk. Want lijstjes moeten compleet zijn. Als ze niet compleet zijn, deugen ze niet. Zo ook het lijstje met 24 bezoeken van koningin Beatrix in Arnhem.
De stadsredactie voelde aan zijn water dat er ondanks diepgravend speurwerk in diverse archieven heel goed een paar royale visites tussendoor konden zijn geslipt. De lijst werd dan ook niet als het ultieme overzicht gepresenteerd.
Maar goed ook, want binnen tweeënhalf uur na het bezorgen van de donderdagkrant kwam de eerste aanvulling van een lezer: het bezoek van koningin Beatrix aan Bronbeek op vrijdag 19 februari 1988 stond ten onrechte niet vermeld. Bronbeek vierde op die dag het 125-jarig bestaan.
Nog geen uur later arriveerde een e-mailtje met bezoek nummer 26 aan de Gelderse hoofdstad: de opening van beeldententoonstelling Sonsbeek93 op vrijdag 4 juni 1993. Het bewijs werd bijgevoegd in de vorm van twee foto’s van een vorstin die zich heuvelopwaarts spoedt bij de Witte Villa.
Het wachten was natuurlijk op nummer 27. En die kwam ook. In 1974 (de datum is de briefschrijver even ontschoten) bezocht zij een vernieuwde speelplaats van Jantje Beton vlak bij de Johan de Wittlaan (foto). Die speelplek heeft inmiddels plaatsgemaakt voor stenen en draagt tegenwoordig de naam Heinsiushof.
Wij van De Berenkuil wachten met spanning of Tante Pos een brief gaat brengen met visite 28. Wie weet maken we de 30 wel vol.

maandag 19 oktober 2009

Van Meurs (1)

Martin van Meurs, leider van de tweemansfractie van Pro Arnhem in de Arnhemse gemeenteraad, is het lang niet altijd eens met de beleidsmakers aan de andere kant van de zaal. Maar als het gaat om de vastgelopen woningbouw in de stad weer vlot te trekken met een heel scala maatregelen, dan is Pro Arnhem voor.
"We mogen dan met z'n tweeën zijn, wij staan als één man achter dit voorstel", riep Van Meurs vanachter het spreekgestoelte met een blik naar fractiegenoot Ton van Beers op de achterste rij.
Bij het stemmen (dat sinds de verbouwing van de raadzaal met elektronische kastjes gebeurt) ging het toch nog fout. Het voorstel van Roeland Kreeft kreeg 29 stemmen voor en 10 tegen. Van de fracties van de SP en Zuid Centraal en - tot grote hilariteit van de 38 overige raadsleden - van Martin van Meurs.
Die had op 2 gedrukt in plaats van op 1. En 2 is tegen, en 1 is voor. Dat krijg je met dat gegoochel met cijfers.

Van Meurs (2)

Martin van Meurs had even tevoren in de zelfde gemeen- teraadsvergade- ring nog een standje gekregen van voorzitter (en burgemeester) Pauline Krikke. "U zit tegen het randje, mijnheer Van Meurs", klonk het dreigend.
Eerst had hij zijn verbazing geuit over de uitlatingen van VVD-leider Margreet van Gastel, die zich erop beriep dat de liberalen altijd zo goed de financiën in de gaten houden.
Van Meurs had daar niet zoveel vertrouwen in, 'gezien de neergang van de DSB Bank en alle VVD'ers (Gerrit Zalm, Frank de Grave, Robin Linschoten, red.) die daarbij betrokken zijn'.
Vervolgens richtte de Pro Arnhem-leider zijn pijlen op GroenLinks-fractievoorzitter Wieneke de Waard, die even tevoren nog zo hartstochtelijk pleitte voor duurzaamheid.
"Ik vind u wel heel blond", zei Van Meurs. "En dat bedoel ik letterlijk. Hoe duurzaam is dat?"
De Waard deed er het zwijgen toe, maar kon er even later in de rij voor een kopje koffie wel om lachen: "Wil je soms het kleurnummer, Martin?"

zondag 18 oktober 2009

Geen familie

Op het moment dat de naam van de nieuwe korpschef van de politie Gelderland-Midden bekend werd – ruim voor aanvang van de persconferentie – viel er ook een kwartje: hé, een bekende naam.
Burgemeester en korpsbeheerder Pauline Krikke drukte iedere suggestie echter bij voorbaat de kop in. Ze bezwoer dat politiechef Pim Miltenburg (foto) niet verwant is aan haar echtgenoot Ron Miltenburg, artistiek directeur van World Statues. Krikke: „Wij zijn geen familie, kennen elkaar niet van bruiloften en partijen.”
We zullen het eens uitzoeken.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander