vrijdag 28 november 2008

Veel Qlimax op YouTube



De organisatoren van dancefeest Qlimax in Gelredome hoeven niet zo nodig in de publiciteit. Hebben ze bij Qdance ook niet nodig. Zonder dat nog iemand weet wie er plaatjes komt draaien, zijn alle kaarten in no time uitverkocht. ‘Underground’ is het sleutelwoord. Wie er toch iets van wil zien, kijkt op YouTube. In een paar dagen tijd werden daar honderden filmpjes geĆ¼pload. Daar kan geen Borsato tegenop.

Tussen servet en tafellaken

Ze was maandag jarig. 25 is ze geworden, het Arnhemse meisje Loesje. Het kan de afgelopen maanden niemand zijn ontgaan. Het plakkerige typje haalde de landelijke media met haar verjaardag. Zelfs kijkcijferkanon 'De wereld draait door' besteedde er aandacht aan. In het stadhuis hebben ze vast gelikkebaard: Made in Arnhem!
Haar feestje is vandaag, in de Jacobiberg. Eerst voor iedereen, daarna besloten voor alle plakkers en leuzenschrijvers van de afgelopen kwart eeuw.
Deze week kregen de jubileumposters die her en der op borden in Arnhem zijn geplaatst gezelschap van een spandoek aan de Nelson Mandelabrug, met de tekst: 'A thousand miles from here another person is smiling'. Voorbijgangers moesten wel wat moeite doen om het te kunnen lezen. Loesje is het stadium tussen servet en tafellaken blijkbaar nog niet ontgroeid.

woensdag 26 november 2008

Blijven oefenen

Soms zijn wij in De Berenkuil bang om cynisch te worden. Bang, want wij willen niet verzuurd raken. Toen laatst gegrapt werd dat de enige luxe op ons kantoor de Choco de Luxe uit de automaat is, lachten wij in eerste instantie vrolijk mee, maar onmiddelijk vielen we stil. Is dit niet te cynisch?

Gelukkig kregen wij gisteren een e-mailtje van een Wolfhezenaar die de door ons gemaakte foto’s van de sinterklaasintocht in zijn dorp niet zo mooi vond. Hij had eerder enkele door een plaatsgenoot gemaakte foto’s naar de krant gemaild, maar dat leidde niet tot publicatie. In De Berenkuil las zijn berichtje en wist: wij zitten nog lang niet in de cynisme-eredivisie. ‘Zijn jullie nu ook al fotografen?’, mailde de Wolfhezenaar. ‘Goed hoor! En toch vindt Sint de andere beter. Blijven oefenen dus!’ Een compliment aan de schrijver. Het is maar weinigen gegeven in vier korte zinnen een heftig gevoel op te roepen.

Nu nog even uitleggen wat wij met een fototoestel in de handen doen. Sinds kort besteden wij meer en meer aandacht aan de website van onze krant. En dat betekent dat we zelf ook wel eens een paar foto’s maken of een twee minuten durend filmpje (zie het voorbeeld) van een gebeurtenis. Een van de Berenkuilers heeft in een week tijd zeven filmpjes gemaakt (zie hetzelfde voorbeeld), die samen 643 keer werden bekeken. Ach, het is een begin. Ook op de plaatjes valt wel wat aan te merken, maar ze geven in elk geval een aardig beeld van de sinterklaasintocht.

We mailden de Wolfhezenaar terug: ‘Wij vonden de ingezonden foto’s ook mooi, maar hebben toch voor de geplaatste foto gekozen omdat daarop zowel de Sint en de kinderen van voren te zien zijn als de winterse bomen.” Geen greintje cyniscme. Maar pas op, we blijven oefenen.

dinsdag 25 november 2008

Joop Legerstee is zijn Robbie kwijt

Wat was hij blij met zijn pop Robbie: Joop Legerstee, tot voor kort handelaar in blote en andere boekjes in de Nieuwstad, maar tegenwoordig op de veegwagen in de Arnhemse binnenstad. Joop had Robbie een week of zes geleden gevonden in de Pastoorstraat en 'm als mascotte een plekje gegeven achterop zijn kar. Op 8 november prijkten de bekende Arnhemmer met zijn 'pleegzoon', zoals Legerstee hem noemde, in De Berenkuil. "Hij gaat nooit meer bij me weg", zei hij toen.

Maar inmiddels is dat laatste toch gebeurd. "Robbie is gestolen", vertelt Joop, in zak en as. Het moet afgelopen zaterdag, 22 november, gebeurd zijn in de buurt van de Rijnstraat of de Hoogstraat. "Er liep een man in badjas en op slippers, die had zijn vrijgezellenavond, er waren ook anderen bij", vertelt Joop. "Misschien dat dat clubje mijn Robbie heeft gejat. Het was een waterpoloteam."
Hoe het ook zij: wie Robbie heeft meegenomen, kan hem terugbezorgen bij De Gelderlander, Kadestraat 3, Arnhem. Dan zorgen wij dat Joop zijn pleegzoon terugkrijgt.
Foto: Bianca Spelt/De Gelderlander

maandag 24 november 2008

Blaadjes en bomen


Treinreizigers houden ieder najaar weer hun hart vast. Als de blaadjes gaan vallen, raakt het Nederlandse treinverkeer niet zelden compleet ontregeld. Bij de Nederlandse Spoorwegen kregen ze er vierkante wielen van, de reizigers een punthoofd.

Inmiddels zijn tal van maatregelen genomen om slippende treinen door gevallen hersftblad te voorkomen (zoals de 'sandlite-installatie' op de foto), en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Alleen lijkt de natuur daar weer wat op gevonden te hebben.

Tijdens de kortstondige, maar hevige herfststorm op vrijdag 21 november 2008 viel er geen blad maar een hele boom op het spoor Arnhem-Dieren. Daar had spoorbeheerder ProRail niet zo snel een antwoord op. Een groot deel van de dag reden er geen treinen.
Foto: ProRail