vrijdag 4 december 2009

Autobaan

Fijnstof en geluidsoverlast zijn veel te ingewikkeld voor de gewone mens. En wethouders zijn uiteindelijk ook maar gewone mensen. Dus liet het Arnhemse college van B en W die onderwerpen lekker lopen en stortte het bestuur zich op 'het geluidsscherm'.
Da's tenminste concreet, daar kun je tegenaan schoppen. Op het Arnhemse stadhuis gaat de voorkeur uit naar doorzichtige schermen, als straks de A12 tussen Velp/Rozendaal en Arnhem zes in plaats van vier rijstroken telt.
Da's tegen het zere been van de Arnhemmers die naast de snelweg wonen. Die willen die auto's, trucks en motoren helemaal niet met honderd kilometer voorbij zien razen. Die willen een dicht scherm, lekker begroeid met klimplanten.
Want de 'discodreun' van bijna 100.000 voertuigen per etmaal, daar hebben ze meer dan genoeg last van. 'Discoflitsen' van autolampen in de avond en nacht, daar zitten ze echt niet op te wachten.
B en W hadden het kunnen weten. Kraftwerk zong het in 1974 al, op wat de leek zomaar een discodreun zou kunnen noemen:
'We rije, rije, rije op de autobaan
rije, rije, rije
de rijbaan is een grijze strook
witte strepen
groene rand...'

Minaret


'Een kloeke, compacte toren, zonder enig detail en vrijwel zonder spits'. Daar moet Arnhem het de komende, pakweg tien jaar mee doen. Want de Eusebiuskerk staat vanwege de erbarmelijke staat zeker een decennium in de steigers.
Niks aan, vinden ze bij creatievensociëteit Blaffend Hert. Laten we van de kerk maar een vuurtoren maken, zodat de komende tien jaar de stad in het licht wordt gezet. De schijnwerpers op de Eusebius kunnen dan wel uit. Daar mis je nu toch niks meer aan, is de gedachte.
Op 15 december wil Blaffend Hert het plan officieel aan de stad presenteren. Misschien wel een burgemeester Pauline Krikke zelf, die achter de schermen druk doende is met een artistiek dundoek om de steiger mee te bekleden.
Hoe dan ook staat het idee van Blaffend Hert in het brandpunt van de belangstelling. Want is het Arabische woord voor vuurtoren niet 'manara'? Ook wel vertaald als 'minaret'?
Zie ook: Bescherming.

donderdag 3 december 2009

Oh platanenboom

Het er lijkt toch op dat Al Gore zo langzaam aan een punt heeft met zijn klimaatverandering. Sinterklaas is al bijna weer het land uit, de rendieren van de kerstman staan te trappelen, maar echt winter worden wil het maar niet.
Hoe warm het voor de tijd van het jaar is, laten twee platanen aan de Oranjewachtstraat zien. Ze hebben beide nog bijna de helft van hun bladeren. En bijzonderder nog: ze zijn nog groen.
Een bomenkenner verzekert de Berenkuil dat dit zeer uitzonderlijk is. Maar de natuur is zo in de war dat het groenvertoon in Arnhem geen uitzondering is dit jaar.
Nog een paar jaar en we kunnen ons de moeite besparen om sparren te kappen. Voor buitenbomen is het helemaal onzin om naaldbomen te versieren. Alleen zullen de liedjes wat aangepast moeten worden. Aan de andere kant: het is de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit opgevallen dat er echt geen enkele dennneboom ooit dienst doet als kerstboom.
Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

Ook leuk (2)

De Renkumse wethouder Dirk van Uitert (foto, aan het stuur) heeft zijn weblog ge-update met een overzicht van zijn activiteiten in de afgelopen week. Van Uitert blijkt vogelliefhebber, en dat kwam mooi uit toen hij de jubileumreceptie van vogelvereniging Zang en Kleur in Oosterbeek bezocht. ‘Ik vertelde in mijn toespraak dat ik vroeger van mijn gespaarde zakcenten geen snoep of meccano kocht, maar het liefst rijstvogels, oranjekaakjes, blauwfazantjes of een Japanse nachtegaal’.

Op Arnhem Direct een mooie blog van Paul Arends over het interieur van voormalig Modemagazijn Hendriksen in de Arnhemse binnenstad, gekoppeld aan gevelwerkzaamheden bij de voormalige Blokker: ‘Een herontdekking van een oude stijlkamer uit het begin van de vorige eeuw én de ‘historische’ façade van een toekomstige shopping mall’.

Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman gaat op zijn weblog in op de vernietigende recensie in De Gelderlander van de nieuwe roman van ex-columnist Arnold Jansen op de Haar. Schuurman weet ook nog wel iets over de schrijver: ‘Op de dagen dat er van zijn hand weer eens een column in de krant verscheen, zat de schrijver de hele dag zo trots als een pauw bij Dudok aan de leestafel’.

In de feelgood-categorie past het verhaal op Arnhem Direct over de zeven knobbelzwanen die in mei vermoedelijk in de buurt van het Arnhemse hotel Molendal werden geboren. De inmiddels bijna volwassen zwanen zijn daar weer gespot. Volgens een van de reagerende bloggers voor hun vliegoefeningen.

Op Schuytgraaf Online tot slot een schokkende onthulling: Arnhems zuidelijkste wijk behoorde oorspronkelijk tot Arnhem-Noord!

woensdag 2 december 2009

De zak van...

Wat wij van de Berenkuil vinden van Emile Ratelband mag gevoeglijk bekend zijn. Wat we vinden van kladderaars die het straatbeeld 'verfraaien' ook.
Toch kunnen we soms een glimlach niet onderdrukken als het sommige gekken en dwazen lukt om met een paar pennenstreken een doodsimpel reclamebordje om te vormen tot een uithangbord voor de vrije meningsuiting. Zoals hier op de goeroes eigen Haphoek.
Dat over de vorm. Over de inhoud van bovenstaande mededeling onthouden wij ons van mening. Wie in onze ogen de grootste zak is, daar laten we ons niet over uit. Wie de grootste heeft, daar kan - zeker in deze tijd van het jaar - geen twijfel over bestaat. Dat is natuurlijk sinterklaas!
Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

dinsdag 1 december 2009

Ook leuk (1)

Wat gebeurt er verder allemaal in de digitale wereld wat elke volger van deze site zou moeten weten? Vanaf vandaag regelmatig op deze plek de tips.

Burgemeester Gebben van Renkum, groot liefhebber van zeepkistenraces (vooraan op de foto, en dan links), houdt weer helemaal niet van congressen, zo laat hij weten op zijn weblog: ‘Meestal kost het een enorme hoop geld, blijft er weinig hangen en ben je een dag kwijt...’. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals verleden week een congres over Dienend Leiderschap. En wat is dat dan precies? Gebben, enthousiast: ‘Een attitude en een gedrevenheid om op een dusdanige manier leiding te geven dat de belangen van de organisatie en die van de daarin werkende mens recht gedaan worden en niet tegen elkaar worden uitgespeeld of voor elkaar worden opgeofferd’. De Renkumse ambtenaren zijn gewaarschuwd!

Politiek Rheden, de blog van oud-raadslid Theo Kooijmans, biedt een uitgebreid dossier over de IJsselspoorlijn door die gemeente en vooral de overlast daarvan. Van belang, omdat de Tweede Kamer zich over de kwestie buigt dankzij een motie van SP en VVD.

Op Twitter klaagt
Jacques Smits dat hij zelf de Arnhemse politie heeft moeten vragen naar de aangifte die Trots op Nederland afdeling Arnhem tegen hem heeft gedaan. Wordt vast vervolgd.

Op Arnhem Direct viert de plaatselijke VVD uitgebreid het aangifte-succesje in de gemeenteraad. En Jacques Smits twittert een dag later vrolijk verder: ‘Bedreiging en stalking namens ToNL versus actie/reactie, laster, smaad en schandpaal (?????, DB). Het kan nog gezellig worden in Arnhem en haar media’. Daar doet De Berenkuil natuurlijk graag aan mee!

maandag 30 november 2009

Pantelic weet de uitslag al

Het bewijs is geleverd. Ook in Nederland worden in het betaald voetbal wedstrijden verkocht. Aziatische goksyndicaten verdienen goud geld aan juist voorspelde uitslagen van eredivisiewedstrijden.
De Gelderlander-fotograaf Hans Broekhuizen levert met bijgaande foto het keiharde bewijs. Daarop zien we Ajacied Marko Pantelic juichen na zijn tweede doelpunt, afgelopen zondag tegen Vitesse. Maar is het wel juichen? Of is er meer aan de hand?
Dat laatste is het geval. Pantelic geeft hier al duidelijk aan in welke uitslag de wedstrijd vijf kwartier laten zal eindigen: 1-5. Nee, niet 5-1, we dienen de handen te bekijken vanuit het perspectief van de voetballer: links 1, rechts 5.
Mocht de KNVB of welke organisatie dan ook onderzoek gaan doen naar frauduleuze praktijken binnen het Nederlandse voetbal, dan mag deze foto uiteraard gebruikt worden. Mits onder nadrukkelijke bronvermelding natuurlijk.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander