vrijdag 9 januari 2009

Pauline ziet Theo wel zitten

Pauline Krikke ziet Theo Bos wel zitten. De burgemeester van Arnhem stak alle aanhangers van het geplaagde Vitesse en de nieuwe trainer van de geelzwarten een hart onder de riem in haar nieuwjaarstoespraak.
Nadat Arnhems burgermoeder had geconstateerd dat het crescendo gaat met de stad, besloot ze haar rede met de woorden: 'Mede door al uw inspanningen staat Arnhem stevig in het linkerrijtje. En ik voorspel u: ons Vitesse staat daar straks ook weer!'
Foto: Vitesse

Sterallures

Het lijkt zo’n aardige jongen, maar ook zanger Frans Bauer is een keiharde zakenman. Hij trad deze week op tijdens het nieuwjaarsfeest dat medewerkers van Presikhaaf Bedrijven in de Arnhemse Rijnhal vierden.
Leuk voor een foto, dachten wij bij De Gelderlander. Maar daar had Bauer in zijn contract een stokje voor gestoken. Vandaar dat bijna niemand weet dat hij in Arnhem was, op die tweeduizend Presikhafers na dan.

Ontsluiting

Er is bij de inwoners van Oosterbeek nogal wat onrust over het nieuw te bouwen trappistinnen- klooster voor de orde Onze-Lieve-Vrouwe van Koningsoord uit Berkel-Enschot.
Het klooster staat weliswaar op Arnhems grondgebied, maar de nonnen willen graag een nieuwe ontsluitingsweg naar de Johannahoeveweg in de gemeente Renkum.
H. Drost uit Renkum zag de humor wel in van de berichtgeving in De Gelderlander en mailde: 'Wat moet een non met een ontsluiting?'

woensdag 7 januari 2009

Bartje in Arnhem


Arnhem is ontdekt! In Drenthe!
Vlak voor oud en nieuw trok een stel snoodaards uit Vledder Paulus uit zijn Gravinnenbos en de eerste zaterdag 2009 was het opnieuw raak. Een koppel van het Hoogeveense museum De 5000 Morgen struikelde op de rommelmarkt in de Rijnhal over een zeldzaam Drents stadsgezicht, geschilderd door Rudolf Kerssies.
Eerlijk is eerlijk, deze keer betaalden de Drenten gewoon voor de kunst, al is het niet meer dan een grijpstuiver. Al zal die lage prijs ongetwijfeld te wijten zijn geweest aan een taalbarrière...

Kunstambtenaren


Na Belgen zijn ambtenaren wel zo'n beetje het meest geliefd bij grappenmakers. Nou doen ze er zelf ook alles aan. Tweeduizend medewekers van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen donderdagmiddag 8 januari 2009 'ijsvrij'.

Bij de provincie Gelderland waren ze er al vroeg bij. Maandagmiddag mochten alle ambtenaren even de sneeuw in op de Markt in Arnhem. De provincie heeft gereorganiseerd, en om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen, moesten ze van kunstenaar Rob Sweere een rondje maken als liepen ze in een tredmolen.
Net zoals achter hun bureau klaarden sommigen de klus met frisse tegenzin. En passant bevestigde Sweere nog eens wat iedereen al wist: ambtelijke molens draaien langzaam.

maandag 5 januari 2009

Wethouder zonder moerstaal

Arnhems wethouder Barth van Eeten doet zijn best om duidelijk over te komen maar af en toe slipt er iets vreemds tussendoor. Zo sprak hij bewoners van het Arnhemse Broek op een avond aan als stakeholders.
Stakeholders? Pardon? In goed Nederland heet een stakeholder een belanghebbende, waarmee de wethouder dus de bewoners zelf bedoelde. Dat had hij natuurlijk ook gewoon zo kunnen zeggen, in zijn eigen moerstaal. Even vergeten.
In het blad Wijkpost, bestemd voor wijkbewoners over buurtaangelegenheden, gaat Barth opnieuw op de interessante toer. Hij wijst erop dat de wijken tegenwoordig wijkmanagers kennen en daarna krijgt iedereen het volgende dringende advies mee: ‘Gebruik de wijkmanager als linking pin'. Als een tussenschakel dus tussen bewoners en wethouder.
Dat had hij natuurlijk ook gewoon zo kunnen zeggen.
Foto: gemeente Arnhem

Kennis van Bethlehem onder nul

Rooms-katholieke parochie de Wijngaard in Arnhem zit al in de elfstedensfeer. In het blad Wijngaard wordt de lezer getoetst over zijn kennis van Kerstmis en aanverwanten met diverse vragen waaronder de volgende: ‘Welke Nederlandse plaats is naar Bethlehem genoemd?’
De lezer mag vervolgens kiezen tussen Barthlehiem, Bestmen en Bemmel. Een tip voor het juiste antwoord: volg uw schaatshart.

Lekker nagedacht

De winter was - begin december 2008 - wel erg vroeg ingevallen. Zó vroeg dat de nieuwe entree van het Arnhemse stadhuis aan de Koningstraat 38 er nog niet klaar voor was.
Op het ontwerp van Ruud-Jan Kokke moest nog een antisliplaag worden aangebracht, maar vorst en natte sneeuw waren sneller. Gevolg: het roestvrijstalen gedicht van Koos van Zomeren over Arnhems historie en de skatersbestendige rolstoelopgang moesten worden afgezet.
Bijna een maand later is het opnieuw volop winter en lijkt de antisliplaag eindelijk aangebracht. Het gedicht van Koos van Zomeren gaat schuil onder een dikke laag zand en is daardoor compleet onleesbaar geworden. Zelfs de blauwe led-verlichting helpt daar geen lieve moeder aan, tot ergernis van passerende Arnhemmers: "Daar is lekker over nagedacht!"
Of zou dit maar een tijdelijke oplossing zijn...?
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander