dinsdag 7 juli 2009

Saksen Weimar

Wie er gaan wonen op het Saksen Weimar-terrein in Arnhem is nog volslagen onduidelijk. De huizen van het bouwplan moeten zelfs nog worden ontworpen. Maar de marketingdeskundigen hebben blijkbaar al wel een beeld van de toekomstige 'SW'er', getuige de teksten in het SW Magazine.
'Een iets te lange werkdag en een veel te lange file naar huis (...) Ongeduldig hebben de bomen, vogels en natuurlijk je heerlijke huis op je gewacht. Glimlachend maak je een dankbare buiging en je draait de sleutel in het slot. Een koel glas wijn graag. Dát is Saksen Weimar.'
De huizen zijn nog niet klaar, maar misschien komt er wel een met een master bedroom aan het terras, staat even verderop te lezen. 'In je badjas genieten van een vroege kop koffie of een laat glas wijn.'
Een paar pagina's eerder: 'Tijd voor een borrel. (...) Boodschappen gedaan, huis opgeruimd. Maar nu wachten vrienden in de stad! Als ik de fiets pak, ben ik er in vijf minuten. Prima te doen. Misschien moeten ze alvast maar een biertje voor me bestellen. Dát is Saksen Weimar.'
Een beetje tegengas uit De Berenkuil is dan wel op zijn plaats, niet dan?
'Met een tollend hoofd - weer bier en wijn door elkaar gedronken, en waarom bestelden die vrienden van me gelijk een meter? - sta ik naast mijn fiets en kijk op tegen de Apeldoornseweg. Heen vijf minuten, nu zeker een kwartier. Ook dát is Saksen Weimar.'

Modekerk trekt publiek

Een maand lang trok de Arnhem Mode Biënnale een massa mensen naar de Gelderse hoofdstad. Zo veel, dat er regelmatig een geduldig wachtende rij mensen voor de ingang op de binnenplaats van het Arnhemse stadhuis en bij de zij-ingang van de Eusebiuskerk stond.
Dat is Arrien Sietsma, raadscommissielid voor de ChristenUnie in Arnhem, niet ontgaan. Hij sprak maandagavond van een 'prachtige biënnale' in de commissie Cultuur. "Ik heb lange rijen voor de Eusebiuskerk zien staan", begon hij enthousiast. Om er meteen een dreigende waarschuwing aan toe te voegen: "Maar we hebben ook een inhoudelijk een prachtige Sonsbeek-tentoonstelling gehad, die met een financieel debacle afliep."
Het is duidelijk: de schrik zit Sietsma goed in de benen na het geschuif met de gemeentelijke garantiesubsidie voor Sonsbeek. Dat kostte cultuur-wethouder Rita Weeda haar baan. Sietsma is dus op zijn hoede als het gaat om de garantiesubsidie voor de modebiennale. Hij maakte duidelijk geen cent te veel te willen betalen voor het mode-evenement dat Arnhem nationaal en internationaal als modestad afficheert.
Commissievoorzitter Margreet van Gastel reageerde gevat op Sietsma met de opmerking: "Die lange rijen voor de kerk moeten u goed doen."
Het Christenunie-raadslid moest heel even nadenken, wilde zich niet laten kennen en mompelde iets over 'een inkoppertje'. Sietsma was vervolgens even de draad van zijn betoog kwijt. "Nu brengt u me van m'n a propos."
Kennelijk niet zo bijbelvast, die Arrien.
Foto: ChristenUnie

maandag 6 juli 2009

Viktor & Rolf

Bij de eerste modebiënnale werd er op hen gehoopt, bij de tweede opnieuw en ook dit jaar was hun naam niet van de lucht. Viktor en Rolf! De grootste modeontwerpers die de Arnhemse academie ooit heeft voortgebracht. Maar ze lieten zich tot op heden nooit zien bij de biënnale in hun eigen stadje. Terwijl het Arnhemse evenement toch de grootste modegebeurtenis van Nederland heet te zijn.
Tot vrijdagavond. De negentien laatstejaars van de academie hielden voor de tweede opeenvolgende avond hun examenshow in de Eusebiuskerk. En wie meldden zich kort voor aanvang bij de eeuwenoude deuren van het Arnhemse godshuis? Zomaar uit het niets? Viktor en Rolf! Eerst nog wat eten bij Dudok en hup, naar de show die ze zelf ooit ook doorstaan hebben. Jaren geleden natuurlijk.
Deze foto geldt als het bewijs: ze waren er echt! Nooit meer zeuren, biënnale.
Foto: Piet Venhuizen/De Gelderlander

Aannemer

De schade die op dinsdag 9 juni 2009 ontstond rond de hoek Zijpen- daalseweg-Sonsbeekweg nadat een aannemer een hoofdwater- leiding doorboorde, loopt in de tonnen, zeggen sommige bronnen.
Volgens het officiële geluid valt het allemaal wel mee. Vitens schat het bedrag op zo’n 25 mille (al is dat nog geen definitef bedrag), de gemeente Arnhem becijfert 13.000 euro. Die aannemer willen we bij De Berenkuil ook. Normaal heb je voor dat geld net tegeltjes in je nieuwe badkamer.
Foto: Marina Popova/De Gelderlander