vrijdag 8 mei 2009

Grote vangst justitie Arnhem

Veel ruchtbaarheid heeft de Arnhemse magistratuur er zelf nog niet aan gegeven, maar de oplettende passant kan het niet zijn ontgaan: justitie Arnhem heeft te maken met een grote vangst.
De Arnhemse vrijdagmarkt is door de afgelopen Koninginnedag en de naderende kermis even helemaal overhoop gehaald. Met als gevolg dat het paleis van justitie de Walburgstraat moet delen met de visstraat. Advocaten, rechters, officieren, verdachten; allemaal moeten ze langs de vele kramen voordat ze de zittingszalen kunnen betreden.
Tot klachten over geluidsoverlast in de aanpalende zittingszalen heeft de opstelling nog niet geleid. De serene rust van het recht wordt niet verstoord door luidruchtige vrouwelijke visverkopers. Wel schijnt het hele paleis naar vis te ruiken. Nu maar hopen dat Arnhem een palingoproer blijft bespaard.

Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

Tafeltje

Je zult maar 87 jaar zijn en constant telefoon krijgen van mensen die bij je willen eten. Het overkomt mevrouw Van Veen uit de Arnhemse Geitenkamp al maanden. Probleem is dat er op Google Maps zowel een foutief adres als telefoonnummer van restaurant Pssst... Amigo circuleert. Dit tot grote ergernis van de Geitenkampse, die zegt ‘doodziek’ te worden van alle gebel. Pssst... Amigo, zou je daar niet eens wat aan doen?

Poep

Natuurlijk sprong de oppositie in de Arnhemse gemeenteraad er meteen op: de gemeente zet een hondenpoepzuiger in terwijl de raad net heeft vastgelegd dat hondenbezitters zélf de drollen moeten opruimen.
VVD-fractieleider Margreet van Gastel refereerde fijntjes aan het coalitieakkoord. „Het motto van het akkoord is: iedereen doet mee. Nou, dan moet ook iedereen meedoen.” Oftewel: Klarendal, kom op!
Pro Arnhem (‘Als je van de stad houdt...’) klom ook in de pen aangaande het hondenpoepprobleem, dat volgens onderzoekers nog altijd met stip probleem nummer 1 is.
‘Wat krijgen we nu dan?’, dacht raadslid Ton van Beers toen hij hoorde van de hondenpoepzuiger. Hij zag meteen papieren tijgers. „Dit is het paard achter de wagen spannen”, vindt hij. Maar wie gaat díe poep dan weer opruimen?

donderdag 7 mei 2009

X-Factor

Beste redactie,
Addy Plieger vraagt of jullie voortaan de nieuwe foto van haar willen plaatsen in de krant?
Dat bericht van de afdeling Voorlichting van het Arnhemse stadhuis zorgde deze week voor enige consternatie op de redactie.
Hebben we wat gemist? Heeft Addy een nieuwe look? Het antwoord is: ja.
Arnhem werkt als stad aan zijn imago door overal vrolijke vlaggen op te hangen. Citydressing heet dat.
Addy Plieger, volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad namens de Christen Unie, werkt aan haar X-factor. Ander kapsel, kleurtje hier en daar in het haar en een bijpassende make-up.
Bouwen aan je imago doe je als politicus tegenwoordig niet alleen met heldere betogen. Het oog wil ook wat. Zelfs bij de ChristenUnie.
Het regeringspluche werkt kennelijk inspirerend. Den Haag let op: Addy Plieger komt eraan.
Foto's: Hans Broekhuizen/De Gelderlander en gemeente Arnhem

maandag 4 mei 2009

Kampioen (2)

De nieuwe Kampioen was even eerder overal in Nederland op de deurmat gevallen. Uitgerekend in dat blad van de ANWB roemde Antonie Kamerling de pracht en praal van Arnhem. Dat was koren op de molen van de tegenstanders van Rijnboog, het grote nieuwbouwproject in de binnenstad waarover al jarenlang wordt gekibbeld.
Kamerling, sinds jaar en dag succesvol acteur, kent de Gelderse hoofdstad op zijn duimpje. Zijn wieg stond er namelijk toen hij op 25 augustus 1966 voor het eerst zijn ogen opende.
Menigeen heeft er nooit bij stilgestaan dat die beroemde Kamerling Arnhemse wortels heeft. Kamerling zelf daarentegen heeft zijn geboorteplaats een warm plekje in zijn hart toegedicht.
Johan Bierens de Haan maakte tijdens het stadsdebat over Rijnboog, eerder deze week, gretig gebruik van de loftuitingen van Kamerling in de ANWB-gids over Arnhem. „Hij zegt dat Arnhem zo veelzijdig is en alles heeft”, aldus Bierens de Haan. En als Kamerling dat zegt, is dat ook zo. Toch?
Zie ook: Kampioen