vrijdag 13 november 2009

Prijsvraag

Sinds deze week staat de beeldengroep Spitting leaders van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo (op de foto nog in Park Sonsbeek) in een van de vijvers van park Presikhaaf langs de IJssellaan, ter hoogte van het winkelcentrum.
Tijdens Sonsbeek 2008 was deze beeldengroep zo populair dat de gemeente Arnhem besloot het kunstwerk aan te kopen. De vier borstbeelden van mannen die elkaar met water bespuwen hebben nu in Presikhaaf hun definitieve bestemming gevonden.
In Sonsbeek leidde Spitting leaders al tot raadwerk. Want wie zijn die vier figuren eigenlijk? Fernando Sánchez Castillo heeft de redactie van De Gelderlander het goede antwoord in het oor gefluisterd. Wie het raadt, wint een prijs!
Mail uw oplossing naar redactie.arnhem@gelderlander.nl, onder vermelding van 'Spitting Leaders Prijsvraag'.

Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

donderdag 12 november 2009

Rouwkrans

Een clubje boze Vitesse-fans liet donderdag bij stadion GelreDome een rouwkrans bezorgen met op het lint de tekst ‘Vitesse rust in vrede: 1892-2009’.
Technisch directeur Marc van Hintum (foto) had geklaagd dat alleen schreeuwerige fans aandacht krijgen en dat er nooit aandacht is als er eens een bloemetje wordt weggegeven.
De fans, boos over de inzet van het elftal, dachten: dan bezorgen wij een bloemetje! In plaats van vijftig man sterk naar het stadion te komen, lieten ze het bij een belletje naar de bloemist.
Nee, dat is nog eens inzet!

Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Rukwindenbeleid

Rukwindenbeleid! Zo noemde het Arnhemse VVD- raadslid Bernard Tilman (foto) het voorstel van zijn SP-collega Gerrie Elfrink om horecagelegenheden in de nieuwjaarsnacht een uurtje later te laten sluiten dan gebruikelijk.
Onbegrip en gegniffel in de raadzaal, tot het kwartje viel en iedereen begreep dat Tilman iets als zwabberbeleid of ad-hocbe- leid bedoelde. Tot veler verbazing stemde vervolgens de hele VVD-fractie, minus Tilman, met Elfrink mee.
„Mag ik u er even op wijzen dat de rest van uw fractie lekker meerukt”, meende daarna Elfrink fijntjes te moeten opmerken. Lachgolven door de zaal.
Dat kon Tilman natuurlijk niet op zich laten zitten. „Ze doen maar wat ze lekker vinden”, riep hij vrolijk in de microfoon.
Al had hij de stemming verloren.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Spuiter

'De fontein gaat weer aan', zei wethouder Cees Jansen en het stond de redactie van De Berenkuil bij dat hij het had over de fontein van de Blauwe Golven bij de Nelson Mandelabrug. Maar donderdag spoot het water weer lustig door de Burgemeesterswijk, waar eerder dit jaar een aannemer al door de hoofdwaterleiding boorde.
Toen stroomde de halve Transvaalbuurt onder en zaten tientallen huishoudens zonder kraanwater. Deze keer ging het mis in de Van Lawick van Pabststraat. De leiding was ditmaal een stuk dunner, maar de fontein was er niet minder om.

Blijkbaar zijn ze in die Arnhemse wijk op stand gek op water.
De wijkvereniging is al een tijdje bezig een kunstwerk in de wijk gerealiseerd te krijgen. Misschien is een fijne fontein wel een idee. Wij van De Berenkuil weten toevallig twee heel goede aannemers.

Foto: redactie
besteproduct.nl

woensdag 11 november 2009

Kraanvogel

Het vogelvraag- stuk bij Vitesse nadert zijn climax. Sinds het overlijden van clubsymbool Hertog, de Afrikaanse vechtarend, gonst het van de geruchten over zijn opvolger bij de Arnhemse voetbalclub.
Toen de beoogde Hertog II, een zeearend, onlangs bij een proefvlucht stadion GelreDome uitvloog, kwam de suggestie dat een loopvogel misschien handiger was. Een struisvogel of zo. De grapjes dat het beest zich wel thuis zal voelen en daarom ook erg symbolisch was, lagen wat al te voor de hand.
Andere vogels die de revue passeerden, waren de spotvogel (na het bekerduel met FC Groningen, 1-5), de Europese kanarie (met het oog op Europees voetbal), de grote burgemeester (contacten met de gemeente) en de turkse tortel (voor het thuisgevoel van spits Sinan Kaloglu).
Aangezien algemeen directeur Paul van der Kraan zich hoogstpersoonlijk met de zaak bezighoudt, lijkt de kraanvogel (foto) ook een serieuze optie.

dinsdag 10 november 2009

7 seconden

Alle twaalfhon- derd Arnhem- mers die een reactie hebben gegeven op de parkeerplannen rond het centrum van wethouder Cees Jansen hebben van de gemeente een uitnodiging gekregen om hun zegje te doen tijdens de Politieke Maandag van 16 november.
Hoe laat? Om zeven uur. En hoe laat staat het onderwerp vervolgens op de agenda van de raad? Om kwart over negen. Dat mag ontmoedigingsbeleid heten. Als alle insprekers daadwerkelijk zouden komen opdagen, hebben ze ieder (afgerond naar boven!) zeven seconden spreektijd.

Jammer


De echte problemen komen niet aan de orde in de begroting die de Arnhemse raad maandag besprak. Dat zei Addy Plieger, enig raadslid van de ChristenUnie. En waar komen die problemen dan wel aan de orde? „We moeten alles oplossen bij de coalitie-onderhande- lingen na de verkiezingen”, zei Plieger met een stalen gezicht. De rest van de raad lag helemaal in een deuk. De gedachte dat de CU in Arnhem ooit deel zou kunnen nemen aan de coalitie, is kennelijk nog bij niemand opgekomen. Jammer, Addy.

maandag 9 november 2009

Geelzwart (2)

Het Nijmeegse carnaval zal nooit meer hetzelfde zijn. De oude garde is gezwicht voor het pleidooi van jongere carna- valsvierders en heeft gebroken met de traditie van de gele sjaaltjes die in ‘Knotsenburg’ gedragen worden tijdens de Herenzitting.
Die gele sjaaltjes namelijk, kleuren zo lelijk bij de zwarte kostuums waarin de heren verschijnen. Dat vinden ze althans in Nijmegen. De sjaaltjes worden daarom rood (de oude stadskleur van Nijmegen).
Vanaf dit jaar hoeft niemand in knotsenburg zich bij de Herenzitting meer te wanen bij een bijeenkomst van de bussinessclub van Vitesse. En misschien dat er dan ook eens wat carnavalssjaaljes worden verkocht.
Er wordt inmiddels gefluisterd dat ook een oplossing wordt gezocht naar de geelzwarte nummerplaten waarmee ook in Nijmegen auto’s zijn uitgerust. Een terugkeer naar het blauwwit van weleer stuit ook op weerstand. De Graafschap, weet u wel.
Burgemeester Thom de Graaf zal straks met angst en beven de sleutel van de stad overhandigen aan prins carnaval. Stel je voor dat die van Knotsenburg hun geelzwarte allergie ook op de rest van de stad gaan botvieren...
Bovenop De Graafs stadhuis pronken trots in goudgeel en zwart de leeuwen van Gelre (foto). En zelfs het officiële wapen van Nimwèège is deels uitgevoerd in het geel en zwart dat ‘op Zuid’ in GelreDome altijd zo hartstochtelijk wordt bezongen door Vitesse-fans.
In aanvulling op de sjaaltjesoekaze zijn bij de Knotsenburgse Herenzitting bier en Apfelkorn in de ban gedaan. Zwarte pakken gecombineerd met goudgeel bier was de carnavalisten ook te veel. Men schakelt over op bessenjenever.
Foto: Bert Beelen
Zie ook: Geelzwart (1)