vrijdag 3 juli 2009

Pisa

De bootjes oogstten al lof. Daar heeft vast iemand een hele avond aan zitten vouwen. Alleen zijn ze ogenschijnlijk zo groot dat ze van z'n levensdagen niet door de sluis kunnen varen.
Maar er is meer te zien aan de maquette van het nieuwe Havenkwartier in Arnhem (werktitel: 'Kunst aan de Rijn'). Dat het helemaal niet goed gaat met de Eusebiuskerk bijvoorbeeld. De maquette- bouwer heeft ongetwijfeld gehoord over de deplorabele staat waarin de toren verkeert. Maar om Arnhems icoon nu meteen als een soort Toren van Pisa neer te zetten...
't Is waarschijnlijk een kwestie van de klok wel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
Foto: gemeente Arnhem

Blauw in de aanbieding


'Die pet past ons allemaal', was vroeger de slogan van de politie. Bekend is dat het korps Gelderland-Midden drastisch op zoek is naar een nieuwe politiechef. Bekend is ook dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken het liefst een vrouw wil.
Maar of je nou een goeie vrouwelijke chef vindt door commissarispetten, met 'gouden borduursel van eikebladeren', bij de drogist in de euroknallersbak te gooien, is de vraag. Interim-korpschef Ton Lith houdt er vreemde wervingsmethodes op na. Wel is duidelijk dat het korps maar één man/vrouw aan het roer wil: er lag slechts één pet in de bak en op=op.
Foto: Harold Schuil

donderdag 2 juli 2009

Puzzel

Het was nog een hele puzzel: waar moet nou dat Nationaal Historisch Museum komen? Maar de kogel is door de kerk en de keuze is gevallen voor 'het bos' zoals de stek bij het Nederlands Openlucht- museum tegenwoordig schijnt te heten.
Daarmee is de bouw van de Canontoren van Francine Houben natuurlijk niet in een vloek en een zucht voor elkaar. NRC Handelsblad en Houbens architectenbureau Mecanoo hebben daar iets op gevonden: een bouwplaat van de Canontoren.
De gebruiksaanwijzing is summier: 'Plak de bouwplaat op karton van taartdoosdikte. Knip uit en lijm de plakranden.'

Dat wordt dus ook weer een puzzel...

Politieke aardverschuiving

Maandag vond in Arnhem een politieke aardver-schuiving plaats. SP’er Gerrie Elfrink liep over naar GroenLinks, PvdA’er Rudi Rikken collaboreerde met het CDA, VVD’er Margreet van Gastel vond een plek bij de PvdA, Pro Arnhemmer Martin van Meurs landde in het SP-kamp. De revolte bleek slechts technisch van aard: de gemeentelijke computer had blijkbaar last van de hitte. Viel er, ondanks alle treurnis, toch nog wat te lachen.
Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

dinsdag 30 juni 2009

Mus of mos?


Met de recente hitte zal met enige regelmaat worden beweerd dat de mussen van het dak vallen. Onlangs bezigde ook De Berenkuil deze uitdrukking. Een anonieme lezer attendeerde ons er op dat het eigenlijk mos zou moeten zijn wat bij hitte van het dak naar beneden komt:

29 juni 2009 11:23 Anoniem zei
Het zijn niet de mussen maar de mossen die dood van het dak vallen
heel Nederland zegt het verkeerd, dus bij deze heel kort het verhaal eromheen.
Dit komt uit de tijd dat de daken bedekt werden met mos voor de isolatie. En met de warmte vielen er wel eens stukken mos (die op de rand lagen) van het dak.
Is het erg dat we het verkeerd zeggen? Nee, dat niet, maar het is wel leuk om te weten waar het vandaan komt. En waarom mossen veranderd is in mussen lijkt me duidelijk: mossen leggen we niet meer op het dak, dus dat vinden we maar raar als die dood van het dak zouden vallen...

Ewoud Sanders van de Woordenhoek van NRC Handelsblad twijfelt aan de uitleg van onze anonieme schrijver.