zaterdag 19 september 2009

Lelijk

Het is zover: de verkiezing van het lelijkste pand van Arnhem is van start gegaan. Lokale politieke partij Pro Arnhem, die het initiatief voor de verkiezing heeft genomen, heeft op zijn internetpagina www.proarnhem.nl de mogelijkheid geopend om te stemmen. Er zijn acht panden genomineerd: de bebouwing achter de Walburgiskerk, het COC-gebouw bij de Waalse kerk, de laagbouw aan de Van Muylwijkstraat, het pand van Bakker Bart in de binnenstad (foto) en het H&M-pand daar tegenover, het KPN-gebouw aan de Apeldoornsestraat en kantoorgebouw de Grote Broer op het Kerkplein. Ook wel even uw naam en e-mailadres invullen.
Bedenk goed: Pro Arnhem wil in de gemeenteraad bewerkstelligen dat de winnaar van de verkiezing daadwerkelijk wordt afgebroken. Of dat zal lukken, staat overigens niet vast.

Foto: Pro Arnhem

vrijdag 18 september 2009

Sauerkraut

Een beetje controverse is aan de heren van Rammstein (6 december in een uitverkocht GelreDome) wel besteed.
Nu doet de videoclip voor de nieuwe single Pussy weer het nodige stof opwaaien.

Daarin zijn de bandleden in de weer als ware pornosterren. Of al het getoonde vlees ook echt is, daarover lopen de meningen uiteen, maar de ophef is er niet minder om.
De tekst van het lied sluit naadloos aan op de beelden, met passages als 'Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr' en 'Mein Bratwurst in dein Sauerkraut'.
Wij van De Berenkuil genieten onze zuurkool toch nog altijd het liefst met een Gelderse rookworst. En spekjes natuurlijk.

donderdag 17 september 2009

Slag om Oostenrijk

De ‘provincie’ is voor landelijke media best ver weg. Ga maar na. Het heeft jaren geduurd voor journaallezers de juiste uitspraak van Huissen onder de knie hadden. Het miljonairsdorpje Rozendaal wordt nog regelmatig verward met het zusje in Noord-Brabant.
Donderdag berichtte Radio 1, de landelijke nieuws- en sportzender, over de 65ste herdenking van ‘de Slag om Arnhem in Oostenrijk’. Het duurde even voor het kwartje viel en de misser werd gerectificeerd: „Het moet natuurlijk Oosterbeek zijn.”

Machinegeweervuur

De Airborne-veteranen die deze week in het kader van de 65ste herdenking van de Slag om Arnhem een bezoekje brengen aan de John Frostbrug, zullen er toch even raar opkijken.
Want net als in de septemberdagen van 1944 klinkt er hevig machine- geweervuur vanonder de Arnhemse overspanning die zo broodnodig was om het Derde Rijk ten val te brengen. Althans, het líjkt op machinegeweervuur.
Bij nader inzien blijkt het staccato geratel niet afkomstig van een machinegeweer, maar van een drilboor die in het kader van rioolwerkzaamheden korte metten maakt met de kadewand.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

dinsdag 15 september 2009

Inzingen

Er is dan weliswaar nog altijd geen schop de grond in gegaan, de hakken staan al geruime tijd stevig in het zand als het om Rijnboog gaat. En de discussie over de voors en de tegens van een haven in de Nieuwstraat is inmiddels behoorlijk verzuurd.
Vandaar wellicht het klaterende applaus van tegen- én voorstanders dat Binnenstadskoor Arnhem maandagavond oogstte bij de behandeling van het plan Kunst aan de Rijn voor het Havenkwartier in Rijnboog.
De zeventien leden van het koor hebben daar zo hun mening over, maar die verwoordden ze in de inspraakronde heel muzikaal op de wijs van Vader Abrahams Kleine café aan de haven:


Ik woon met plezier hier in Arnhem, gelegen in 't groen paradijs van ons land,
de heuvels, de parken, de lanen, de stegen een vogel die eet uit je hand.
Rivieren en dalen, langs beken verdwalen, 't is bijna niet meer Nederland,
slechts één plek kan mij niet bekoren: de binnenstad is als een zee zonder strand.

Refrein:
Daar bij die beek ligt de beek van ons Arnhem,
haar helder water stroomt altijd maar voort,
zij kan het hart van de stad doen herleven,
boven de grond - dat is de plek waar zij hoort.

2. De Rijnboog zo heten de plannen om Arnhem allure te geven voortaan,
het centrum moet bruisen, het geld dat moet rollen, de kade zal niet meer bestaan.
De Rijn in de stad door een haven te graven, een gat vol met water van ver,
terwijl toch vlakbij levend water als gave, ons hart vult met warmte en flair.

Refrein

3. Cultuur is verheven tot heiligste streven, 't museum nog groter dan groot,
de Zuidrand heeft nu haast geen aandacht gekregen, valt letterlijk buiten de boot.
Het draagvlak steeds kleiner, dus moet het nu fijner, gemeente die is bijna blut,
een bouwput als die van 't station vele jaren, dat heeft onbetwistbaar geen nut.

Refrein

4. Stel voor dat de Jansbeek het gat nu gaat vullen waar eens het station was gedacht,
dan krijg je een haven om echt van te smullen, waar niemand hem ooit had verwacht.
't Museum dichtbij en de Zuidrand ook blij, als perron zijn dan steigers in beeld,
het geld dat bespaard wordt gaat zo naar de burgers en wordt maar behoefte verdeeld.

Refrein

Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

maandag 14 september 2009

Trots op Rita

Dat de Arnhem- se politicus Bert Geurtz (rechts met bril) trots is op Vitesse is te zien aan zijn geelzwarte sjaal. Maar Bert is ook trots op Rita Verdonk (met roze sjaal), ook al studeerde zij in Nijmegen. Geurtz, oud-lid van de lokale partijen Zuid Centraal en Pro Arnhem gaat in de regio aan de gang met de beweging Trots op Nederland.
Bert moest heel lang hengelen naar toestemming van 'La Verdonk', maar zondagmiddag was op de eretribune van de Arnhemse GelreDome te zien dat alles koek en ei is. Samen met Verdonks partner Peter Willems (fervent NEC-aanhanger) keken de politica naar de streekderby tussen Vitesse en NEC.
De voetballers hielden het uiteindelijk op een remise (2-2). Dat kwam ze bij 'Trots op' wel goed uit. Want over één ding zijn ze het daar alvast niet eens: wie de nummer 1 van Gelderland is.

Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Slingers

De sfeer zat er zondagmiddag bij Vitesse-NEC in GelreDome al vóór de derby der derby's goed in. De sfeercommissie had wat slingerkanonnen laten aanrukken die vlak voor de Oost Tribune voor een geel gordijn zorgden op het moment dat de voetballers het veld betraden.
Waar niet mee was gerekend, was de wind. Die voerde het leeuwendeel van de slingers mee naar de helft van NEC. Het lag er zo vol dat het duel een minuut of vijf te laat begon omdat eerst de rommel moest worden opgeruimd.
Wie bijgelovig is, zou het kunnen zien als een voorteken. Vitesse verspeelde in de laatste minuten van het duel een 2-0 voorsprong (eindstand 2-2). Was het opnieuw feest aan de kant van NEC.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander