vrijdag 13 maart 2009

Schaduwkind van de torens

Dichter Hanz Mirck wist vorige week zaterdag tijdens het lezersbal in Brasserie Dudok moeiteloos de vinger te leggen op een schisma in de Arnhemse samenleving. Hij deed dat door aan het publiek twee vragen voor te leggen over de veel besproken tweelingtorens bij de bouwput van Station Arnhem.
'Wie vindt ze lelijk? En wie vindt ze mooi?’ Erg veel vingers gingen omhoog bij het lelijk. In een bijbehorend gedicht mijmerde de Arnhemmer daarna een eind weg over de tweelingtorens. Het duo heeft het toch wat moeilijk als twee palen die de grond zijn in geslagen, zo vindt Mirck. ‘Gebouwd om te vergeten. De stad lacht ons uit.’
Fraai is de poëtische zinsnede ‘Tussen ons in groeit een kind van de schaduw’. Misschien moet de gemeente Mirck maar eens uitnodigen als dat kind geworden is. Bij de opening van dat nieuwe station is de nu nog jong ogende Mirck dan wel een paar jaartjes ouder geworden natuurlijk. Misschien zelfs wel oud en grijs, met wandelstok.

donderdag 12 maart 2009

Wel fees, geen bees

Hebben de organisatoren van Koninginnedag in Arnhem (sinds 2008 Hét Oranjefees) net bedacht om dit jaar het dier tot thema uit te roepen, neemt Stal Mansour met trompetters én paarden de wijk naar Apeldoorn (waar ook de vorstin rondloopt). Daar gaat je ‘Oranjebees’...
Misschien was het wel een teken aan de wand dat op de Oranjefeesposters wel een cavia staan en een kat en een goudvis, maar geen paard. Niet eens een kleintje.

dinsdag 10 maart 2009

Op een onbewoond eiheiland...

Nee, het zegt niks over de kwaliteit van het onderzoek, was de reactie van TNO op de kritiek vanuit het Arnhemse op de verouderde kaarten en foto’s in het rapport over asfaltfabriek Bruil.
De verwachtingen bij omwonenden waren hooggespannen, want TNO zou uitzoeken of er nu wel of geen overlast te verwachten is als de asfaltcentrale neergestreken is op Koningspleijn.
De conclusie van TNO is dat het allemaal wel meevalt en iedereen rustig kan gaan slapen., Letterlijk. Want de grafieken in het rapport die de verstoorde nachtrust voor en na ‘Bruil’ weergeven, tonen nauwelijks verschil.
Blijft het probleem van dat beeldmateriaal uit 2006. Er waren geen actuelere kaarten of foto's was het verweer van TNO. Maar zelfs de enorme luchtfoto op de site van de gemeente Arnhem (gedateerd op april 2007) is actueler, al is het niet heel veel.
Als je TNO gelooft, is Stadseiland, waar toch zo’n zeshonderd huizen staan, nog altijd een zandvlakte. Niks om je, druk over te maken. Op een onbewoond eiland heeft toch niemand ergens last van?
Luchtfoto: gemeente Arnhem

maandag 9 maart 2009

Brutaal

Brutalen hebben de halve wereld. Dat dacht ook een niet nader te noemen Arnhemmer, die voor een niet nader te noemen christelijk-democratische partij in het Europees Parlement terecht wil komen.
Omdat hij nogal wat voorkeurstemmen nodig heeft, suggereerde de man gedurende een aantal maanden een column in De Gelderlander te schrijven, ‘om onze wederzijdse doelstellingen te realiseren’. Die durft!