vrijdag 11 december 2009

Kerst in de Berenkuil


Voor allen die zich afvragen of in de Berenkuil de kerstkoorts ook al om zich heen heeft gegrepen, bovenstaand filmpje. Ho Ho Ho.

donderdag 10 december 2009

Tikkie naar links



Lang hebben we op de redactie van de Berenkuil naar de foto bij bovenstaand artikel uit het Algemeen Dagblad zitten turen. Dat is Pauline Krikke toch niet? Of zou het een hele oude foto zijn? Uit nieuwsgierigheid toch maar even in de archieven van het ANP gedoken.
Wat bleek: het AD had weldegelijk een foto met Krikke daarop gevonden (onderste foto). Krikke wordt op de foto - genomen op 22 november 2001 - geflankeerd door kroonprins Willem Alexander en Carla Kolner van de Stichting Jeugd in Beweging.
De fotoredacteur van het Algemeen Dagblad, blijkbaar niet gehinderd door enige kennis, heeft waarschijnlijk gedacht: de burgemeester, die zit natuurlijk naast WimLex. Met als gevolg dat het hoofd van Kolner in het AD belandde.
Typisch geval van tikkie naar links Jaap.
Foto's: ANP

dinsdag 8 december 2009

Men vraagt, Lea draait

Zuid Centraal is in Arnhem de partij die elke klacht uit de wijken in de gemeenteraad aan de orde stelt. Raadslid Nico Wiggers maandag de onvrede over zwerfvuil rond winkelcentrum Elderveld.
Dezelfde avond raadslid Lea Manders over jongeren die 's nachts in park Immerloo op scooters rondjes rijden zonder licht. "Dat geeft een onveilig gevoel", zei zij. Maar burgemeester Krikke kwam met opmerkelijk nieuws: bij de twee wijkagenten is niets bekend van scooteroverlast in het park. En uit het computersysteem van de politie komt geen enkele klacht te voorschijn.
"O, dan zal ik nog eens bij de betreffende zegsman informeren", reageerde Manders, die kennelijk genoeg heeft aan één persoon om iets in de raad aan de orde te stellen. Wil je iets geregeld hebben, bel Lea!

Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Zwaar transport

Zwaar transport, maandag in Arnhem. Een woudreus uit Renkum arriveert per vrachtwagen op het Velperplein, waar hij wordt opgesteld om de harten van eenieder sneller te doen kloppen en in kerstsfeer te brengen. Hier ligt onze vriend nog haveloos op zijn rug en wacht hij voor het stoplicht. Alsof hij zo maar iemand is. Maar binnenkort is hij een beroemde Arnhemmer. We zijn benieuwd naar zijn lichtjes.
Foto: Piet Venhuizen/De Gelderlander

Wachten

Klaas van Vlaanderen, 'de burgemeester van Klarendal', is tegenwoordig voorzitter van Kan Niet Anders, de 'wijkvereniging voor de zwijgende meerderheid in Klarendal'. Want het wijkplatform houdt onvoldoende rekening met de wensen van de gewone werkman, vindt hij. De gemeente trouwens net zo min.
Daarom was hij maandag bij de Politieke Maandag om zijn zegje te doen over de komst van een moskee naar de Rosendaalsestraat. Maar hij zei helemaal niets en voerde een act op die zo uit de koker had kunnen komen van Wim T. Schippers.
Hij had een behangrol bij zich, rolde die langzamerhand af en aan de andere kant weer op. Tergend langzaam verstreken de seconden. "Zo meteen is de tijd voorbij en dan hebt u niets gezegd", probeerde commissievoorzitter Els Verbeek. Maar Van Vlaanderen ging onverstoorbaar door.
Toen hij klaar was, kwam de aap uit de mouw. "Jullie luisteren nooit naar mij en nu wil ik jullie eens laten merken hoe dat voelt." Een-nul voor Klaas.
Foto: Piet Venhuizen/De Gelderlander

maandag 7 december 2009

Zuid Onzichtbaar

Dat Arnhem-Zuid centraal staat bij Zuid Centraal, moge geen verrassing zijn. Als de keuze gaat tussen een speeltuintje ten zuiden van de Rijn of een speeltuintje ten noorden van de rivier, dan kiest de lokale partij uiteindelijk voor... Zuid.
De Nederrijn loopt als een waterscheiding door de stad, zoals iedere Arnhemmer weet. En Zuid, dat is geen Arnhem. Daar komen de 'Noorderlingen' (zij die zichzelf beschouwen als échte Arnhemmers) alleen als Vitesse in GelreDome speelt. Of Rammstein. Verder zien ze Zuid in Noord niet staan.
Maar laat dat nu net een van de grote kwaliteiten van het zuidelijke stadsdeel zijn. Althans, volgens raadslid Sjoerd Veenstra van Zuid Centraal (foto). Hij deed zijn ontboezeming tijdens een woordenwisseling op de Politieke Maandag over de dijkzone in Malburgen.
Daar komt een rijtje flats te staan met 293 woningen, waardoor Malburgen vanuit de binnenstad meer wordt dan een rijtje bomen achter een dijk.
Maar dat wil Veenstra nou juist niet. "Ik wil de zuidkant van de stad helemaal niet kunnen zien vanuit Noord. Dat je Zuid niet kunt zien, is juist de kwaliteit van dat gebied", aldus het Zuid Centraal-raadslid, dat met zijn stelling alom verbazing oogstte.
Want een half jaar voor de raadsverkiezingen van maart volgend jaar al je kaarten al op tafel leggen, dat is op z'n minst verrassend. De naam van de partij, die volgens mede-fractieleider Nico Wiggers straks zes tot acht zetels gaat halen, wordt naar verluidt binnenkort veranderd. Niet meer Zuid Centraal, maar Zuid Onzichtbaar.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Vliegen


De show die Rammstein
zondagavond in GelreDome opvoerde, stond bol van het spektakel. Huizenhoge vlammen, veel vuurwerk, goochelacts. Zanger Till Lindemann (foto) spoot tijdens het nummer Pussy de eerste rijen onder het schuim met een 'spermakanon' en schrok er zelfs niet voor terug om, tijdens Benzin, iemand op het podium in brand te steken.
Bij het laatste nummer van het concert betrad Lindemann het podium met meterslange engelenvleugels, waaruit (alweer) steekvlammen kwamen. Maar wat velen verwachtten, gebeurde niet. Vliegen was er voor deze engel niet bij. De Rammsteinzanger bleef keurig met beide benen op het podium staan.
Waarschijnlijk was hij gewaarschuwd. Hertog, de vliegende mascotte van Vitesse, heeft inmiddels het loodje gelegd. En Marco Borsato's vlucht door GelreDome tijdens Wit licht was zó duur dat het het faillissement inluidde van de hele Entertainment Group.

Sleurhut

Als er ooit een caravan de geuzennaam ‘sleurhut’ eer heeft aan gedaan, dan is het wel het mobiele (nou ja...) vakantiehuisje dat de Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest maakte voor zijn expositie in galerie Spoorzicht, onder in de Parktoren bij het station. De caravan werd compleet gestript van de standaard lichtgewicht wandjes en Ter Avest metselde tussen het frame gewoon een stenen wand. En afgaande op de corebusiness van galerie-eigenaar Essent zal het wel een spouwmuur zijn ook. Probeer zo’n hut maar eens naar Zuid-Frankrijk te sleuren. Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander