vrijdag 29 mei 2009

Compromis

De hele discussie over het Nationaal Historisch Museum zet je toch aan het denken: is er nou geen compromis mogelijk waardoor Arnhem de kans op het museum niet verspeelt door gekissebis?
Bij John Frostbrug of Openluchtmuseum bekruipt je de vraag of het misschien een idee is de brug te verplaatsen naar het museum? Of beter: haal het museum naar de Rijn. Alles wat daar staat, is toch al eens verplaatst.
Foto: Jan Bouwhuis

File(?)

Liemerse automobilisten worden via infoborden op enkele provinciale wegen ingelicht over files op de A12 naar Arnhem. Zo kunnen ze beter kiezen welke route te nemen.
In combinatie met de meldingen op de radio viel dat donderdagmorgen niet mee. Terwijl Omroep Gelderland waarschuwde voor een file tussen Duiven en Velperbroek gaven de borden op exact hetzelfde moment aan dat de A12 filevrij was.
Foto: Henk Rodrigo

Eruit!

Een ritje met de bus van Velperpoort naar de Huijgenslaan in Arnhem kan in de avond met een dalkaartje van 1,10 euro. Na de mededeling aan de chauffeur dat de rit binnen de stadsgrens blijft, reageert deze echter met het afstempelen van een strippenkaart van 1,60 euro.
De reiziger reageert verbaasd, maar de chauffeur is onverbiddelijk: „Dan had u dat moeten zeggen.” Alsof iedereen dagelijks met de bus reist. De klant verzoekt hem vriendelijk zijn fout te herstellen, maar dat is te veel gevraagd.
De chauffeur zegt dat hij het kaartje al heeft gestempeld en weigert het terug te nemen. „Anders stapt u maar uit”, klinkt het resoluut. Even later: „Eruit, ik vertrek nu.”
De verbouwereerde klant laat zich de bus maar uit sturen, denkend dat Syntus dit blijkbaar onder service verstaat.
Gelukkig stopt vijf minuten later een blauwe bus van Connexxion. De chauffeur daarvan weet tenminste welke bestemming precies bedoeld wordt en welk kaartje daar bij hoort.
Foto: Syntus

donderdag 28 mei 2009

Buurten bij Pauline

De stellages die deze week rond het Arnhemse stadhuis zijn opgebouwd voor de Modebiënnale, helpen onbedoeld of ongewild mee aan verregaande openbaarheid in de Arnhemse politiek.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Wie voor 10 euro een kaartje koopt, kan vanaf de 'catwalk' rond het Duivelshuis zo binnenkijken in de Arnhemse collegekamer. Meepraten of meebeslissen? Gewoon dinsdagochtend even aan het raam kloppen.
Een paar meter verderop bieden de stellages een kijkje in de werkkamer van Pauline Krikke. Wie de burgermoeder wil spreken, hoeft alleen maar even te vragen of ze naar het balkon komt. Doet ze graag!


Foto Harold Schuil/De Gelderlander

Schilderen

Siza Dorpgroep en Vivare hebben elkaar gevonden. Voortaan kunnen zorgverleners bij de corporatie een huis kopen tegen dezelfde voorwaarden als die voor Vivare-huurders gelden. Donderdagochtend bekrachtigden Rob Hoogma (Siza) en Rob Jansen (Vivare) de samenwerking in het project 'Een huis een baan'.
Plaats van handeling was De Buitenplaats, dat onder meer onderdak biedt aan Atelier 23, voor kunstenaars met een beperking. Vandaar dat beide topmannen, met hulp van Vivare-manager Maarten van Gessel in de weer gingen met verf en kwast.
Over wie wat schilderde, kon geen misverstand ontstaan. Jansen en Van Gessel schilderen huizen en sleutels. Bij zorgman Hoogma stond vanzelfsprekend 'de mens' centraal.
Foto: Karel Knispel

maandag 25 mei 2009

Buiten

Het optreden van Kyteman's Hiphop Orkest in Luxor Live was al weken uitverkocht. Vandaar de lange rij, vrijdagavond voor de ingang van de voormalige bioscoop aan het Willemsplein in Arnhem. Vervelend was het daar allerminst, want Kyteman en zijn muzikanten en rappers besloten hun fans buiten alvast op een voorproefje te tracteren.
Het opwarmertje kreeg binnen een stomend vervolg. En niet alleen het publiek had het naar zijn zin, getuige het grote aantal bandleden dat na het concert tot in de kleine uurtjes de dansvloer bevolkte.

Scheet

Sommige berichten hoeven niet leuker opgeschreven te worden dan ze zijn. Zie onderstaand stukje van het ANP:
KAATSHEUVEL - Drie mannen zijn elkaar donderdag in pretpark De Efteling te lijf gegaan nadat één van hen, een 32-jarige inwoner van Zoetermeer, een scheet had gelaten.
Hij deed dat terwijl hij in de rij stond voor een van de attracties. Een 16-jarige jongen uit Dongen sprak hem aan op zijn gedrag, waarop een vechtpartij ontstond. Een zwager van de Zoetermeerder mengde zich ook in het gevecht.
Beveiligers grepen in en haalden de politie erbij. De man uit Zoetermeer kreeg een boete van 500 euro. Zijn 34-jarige zwager uit Arnhem moest 350 euro betalen. Het openbaar ministerie moet nog beslissen wat er gebeurt met de minderjarige jongen uit Dongen.

Werkverschaffing

Ambtenaren hebben maar liefst 36 A4-tjes nodig om het nieuwe parkeerbeleid uiteen te zetten. Wie tegen deze nota digitaal bezwaar wil maken, mag echter niet te breedsprakig zijn; meer dan één A4-tje tekst kan het digitale formulier niet aan.
Dus zit er niets anders op het bezwaarschrift in meerdere delen te versturen, dat elk afzonderlijk moet worden behandeld. Fijn voor de ambtenaren. Die vervelen zich nooit.

Recordpoging

Het leek maandag of SP-voorman Gerrie Elfrink het record filibusteren probeerde te verbeteren. Door telefoonboeken voor te lezen proberen Amerikaanse politici soms de invoering van wetten te vertragen.
Elfrink stelde, als enige, ruim een uur vragen aan het college over het Vitesse-rapport. Als Elfrinks exercitie een recordpoging was geweest, had hij jammerlijk gefaald. Dat staat sinds 1957 op 24 uur en 18 minuten.
(Op de foto: acteur James Stewart tijdens een filibuster in de film 'Mr. Smith goes to Washington'.)

Censuur

Op het moment dat in Nederland de discussie losbarstte over de toekomstige plek voor het Nationaal Historisch Museum, bevond burgemeester Pauline Krikke van Arnhem zich in China. Bij terugkeer vertelde ze dat ze het gekibbel had gevolgd via internet.
Nou leerden de Olympische Spelen al dat China en internet geen gelukkige combinatie vormen. Het is te hopen dat Krikke de juiste informatie heeft en zich niet baseert op een gecensureerde Chinese versie van de feiten.

Kamerslag

Op 27 mei gaat de Tweede Kamer tot de tanden bewapend luisteren naar de liefdesverklaring van de directie van het Nationaal Historisch Museum voor de Frostbrug. Tegelijkertijd zullen de Kamerleden hen aan de tand voelen over de oude liefde die ze ‘als een baksteen lieten vallen’, om een paar oud-burgemeesters te citeren over het Nederlands Openluchtmuseum.
Bas van der Vlies van de SGP vroeg op 13 mei al of er een ‘schelmenstreek’ is geleverd ter hoogte van de Schelmseweg in Arnhem. VVD’er Han ten Broeke bemoeide zich alvast met de inhoud van het museum. „Mijn opa vertelde mij altijd over de Slag bij Nieuwspoort in 1600.” De Kamervoorzitter haalde er een s-je af voor de notulen: ‘Het moet Nieuwpoort zijn’.
Hij wilde ook even kwijt dat Arnhem niet in het midden van het land ligt. „Ik kom uit Zeewolde en doe er net zolang over om in Arnhem te komen als in Den Haag. Zeewolde ligt dus in het centrum van het land.” Het wordt vast weer smullen woensdag.