woensdag 16 december 2009

Gewoon Toon

Toon Gewoon zorgde zondagmiddag voor een buitengewoon optreden vlak voor de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Utrecht in GelreDome. De voormalig dakloze zong met begeleiding het meeslepende Ochtendlied van de adelaar, geïnspireerd door de overleden adelaar Hertog van Vitesse.
Hij schreef het lied zelf en mocht het door ruim 16.000 mensen voor het eerst laten keuren. Daar droom je als beginnende artiest van. Toon wel althans. Een optreden in GelreDome had hij eens als grote wens uitgesproken bij Zorgbelang Gelderland en die kwam deze middag uit.
In het echt heet Toon gewoon Gerard Stegeman, zei hij na zijn optreden. Toon droeg een baret met daarop genaaid een Vitesse-embleem. Een vriend of vriendin had een adelaarskraag gemaakt. Die droeg hij ook (zie foto). Toon componeerde zijn ballade in twintig minuten, op een donderdagmorgen. „Ik stond op en had de geest van de adelaar”, zei hij zondagmiddag. Hij werkt nu pro deo in de verslavingszorg. Met zijn Stichting Toon Gewoon gaat hij jeugdalcoholisme te lijf, bij voorkeur met entertainment en muziek. „Weet je wel dat er jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd slachtoffers vallen bij jeugd onder de 14 jaar?”
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

dinsdag 15 december 2009

Reclame

Misschien valt het niet zo op, maar De Berenkuil is een reclamevrije site. Als het aan ons is blijft dat ook zo. Geen banners en al helemaal geen pop-ups.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we geen oog hebben voor marketing. Soms loop je ergens langs en dienen de reclame-ideeën zich als vanzelf aan. Als wij een autoglasschadeherstelbedrijf (dubbele letterwaarde) zouden hebben, in plaats van een nieuwsblog, dan wisten we het wel. Dan zouden we grote posters ophangen aan de Prinsenhof.
Onvoorstelbaar hoe vaak daar ruiten sneuvelen. Om de andere dag wordt nieuw gebroken glas aangevoerd. Een wandeling over de Prinsenhof klinkt als lopen over een schelpenpad.
En dat terwijl twee camera's van het paleis van justitie dag en nacht over de straat lijken te waken. Dapper van die autokrakers.
Maar als wij voor Carglass, Autotaalglas of de Autoruitenboer zouden werken, dan wisten we het wel.
Foto Harold Schuil/De Gelderlander

Champignonravage

Erik uit het Achterhoekse Stokkum had dinsdagmiddag ontzettend veel pech. Hij had champignons opgehaald in Heerewaarden en op weg naar huis wilde hij nog even Arnhem in.
Op de rotonde op de Berenkuil (waar anders) moest hij uitwijken voor een tegenligger en, hup, daar ging zijn palletje met champignons. Alle kistjes om en alle champignons door elkaar.
Mismoedig stond hij even later op de Singel de ravage een beetje te ordenen. "Nee, hoor, dit gaat niet meer naar de Achterhoekse restaurants waarvoor de champignons eigenlijk bedoeld waren", vertelt hij. "Dit gaat rechtstreeks de container in."
Foto: Piet Venhuizen/De Gelderlander

Zorg

'Onbezorgd wonen is onze zorg', meldt de website van Residence Eimersstaete aan de Eimerssingel in Malburgen-Oost. Maar wie het gebouw voorbij rijdt, ziet iets heel anders. Want de huurders van het woonzorgcentrum met de dure naem zijn volgens de bordjes langs de oprijlaan bepaald niet vrij van zorgen. Er schijnt er in ieder geval één over te blijven.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

maandag 14 december 2009

Klassenjustitie

Klassenjustitie (ja, met tussen-n) is natuurlijk een loodzware aanklacht.
Een casus: een rechter laat ergens eerder dit jaar een nietsvermoedende - misschien wat slecht geïnformeerde - agente door andere leden van de sterke arm van de tribune slepen. Ze maakte tijdens de rechtszaak van haar ex-collega een kiekje. Voor het personeelsblad of het familiealbum of zo.

Heel simpel: staat in de regels, mag niet!
Maar nu neemt een griffier afscheid. Da's toch een mooi moment om vast te leggen. Voor het personeelsblad of het familiealbum of zo. En dus vraag je een andere rechtbankmedewerker om - voorafgaand aan een zitting - even een plaatje te laten maken. Met de bedoeling dat niemand het ziet, afgezien van de pers op het 'muppetbalkon' dan. En die paar bezoekers van de volgende zitting die plaats nemen op de tribune. Tja, die zien dat vier man in toga gezellig worden gekiekt. In een rechtszaal.
Muggeziften? Nee, muggenziften. Het staat in je eigen huisregels. Doe dat dan als er geen publiek bij is. Als de rechterlijke macht zich al niet meer stoort aan geschreven afspraken, dan is toch het einde zoek.
Een tip voor zowel de agente als voor de afscheid nemende klerk: had nou gewoon een rechtbanktekenaar ingehuurd!