zaterdag 7 februari 2009

Pleidooi van Velps eigen vorstin

„Leden van de Staten Generaal.” Gety Hengeveld uit Velp heeft de zin in haar dromen vele malen uitgesproken. De bevlogen Velpse is sinds kort de officiële koningin van Velp. Ze leidt de hyperactieve plaatselijke oranjevereniging Velp voor Oranje als een echte vorstin.
Wellicht is het een Rhedens virus, want ook burgemeester Petra van Wingerden is op haar best tijdens de jaarlijkse plechtigheden en zwaaimomenten. Dat zullen ze in de rest van Nederland weten.
Het eerste wapenfeit is de brief waarin ze het landsbestuur oproept de meivakantie te verplaatsen. Anders zijn er teveel gezinnen op vakantie, vindt onze Velpse amateurmajesteit.De brief is netjes, maar echt aanslaan zou haar pleidooi als ze een audio-opname zou meesturen.
Koningin Gety leest op plechtige toon haar eigen troonrede. Dát maakt indruk op Kamerlid en ambtenaar. Die meivakantie zou vervolgens geheid een formaliteit zijn. En dan begint haar regeerperiode pas écht.

donderdag 5 februari 2009

Seminar

Eén seminar bij Vitesse over kinderen die vaker moeten gaan bewegen, en er is stof voor zowat een hele Berenkuil.
De middag werd aan elkaar gepraat door tv-presentator Wilfred Genee van Voetbal International, dat hij presenteert samen met met met hoofdredacteur Johan Derksen (foto) van het gelijknamige voetbalblad.
Derksen is 'de grootste zeiksnor van Nederland', aldus Genee. „Kinderen vragen mij: ‘Word ik ook zo’n dikke, zure man als ik niet beweeg?’.”

Directeur marketing van Vitesse, Ronnie Groenewold, probeerde in het zelfde seminar het bedrijfsleven te interesseren om – net als zorgverzekeraar Menzis – het project Betrokken met Kids te sponsoren. Dat gaat uit van iets nieuws, namelijk ‘concepting’.
„Met marketing bereik je mensen, met concepting ‘beraak’ je mensen”, aldus Groenewold. Gelukkig sprak hij langzaam en nadrukkelijk.

Seks telt ook als bewegen

Kinderen moeten meer bewegen, maar volwassenen ook. Minstens een half uur ‘matig tot intensief’, zegt Clémence Ross (foto), directeur van het Instituut voor Sport en Bewegen en oud CDA-staatssecretaris.
Ze was deze week in GelreDome op een seminar bij Vitesse over het project Betrokken met Kids, waar ook even de seizoenkaarthouders werden doorgelicht. Die blijken te houden van aandelenspecualaties en erotiek, aldus marketingbureau Cendris.
Het bracht dagvoorzitter Wilfred Genee (presentator van tv-programma Voetbal International) op de constatering dat de Vitesse-fans hun plezier de laatste tijd vanwege de kredietcrisis vooral uit het laatste moeten halen.
Dat vindt Ross helemaal niet erg. Want behalve stofzuigen en ramen lappen, telt ook een half uur seks als bewegen. „En iedere dag twee keer een wip van een kwartier is ook goed”, aldus de Achterhoekse.
Het waren zo’n beetje de laatste woorden van een lange middag vol sprekers. Genee, licht verbijsterd: „We gaan er wel een beetje raar uit zo, vindt u ook niet?”

woensdag 4 februari 2009

Vervoer op maat

Achter het Arnhemse paleis van justitie zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor de gepanserde bestelwagens die normaal gesproken verdachten naar de rechtszaal brengen.
Nou wordt van gevangenissen in Nederland gezegd dat het luxe hotels zijn. Ook voor het vervoer van verdachten, doet de parketpolitie er tegenwoordig schijnbaar alles aan om het de gast zo veel mogelijk naar de zin te maken.
Wil je graag in een oldtimer naar je rechtszitting worden gebracht? Dan regelen we dat toch.

Ga direct naar de gevangenis...

De politie klaagt wat af over personeelsgebrek, capaciteitsproblemen en onderbezetting. Als iedereen het de hermandad zo gemakkelijk zou maken als een 61-jarige Arnhemmer, zouden alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
De man koos er voor binnen in het politiebureau over de schreef te gaan en mepte een receptioniste. Gelukkig was er genoeg blauw in het bureau aanwezig. Tja, dan is een arrestatie natuurlijk een fluitje van een cent.
Een man uit Utrecht maakte het de politie maandag helemaal gemakkelijk. Hij sloeg het bureau over en timmerde in de wachtkamer van het paleis van justitie een ander op zijn gezicht. Eén deurtje verder en ook dit feit kon zo op zijn strafblad worden bijgeschreven.
Misschien zou het nog gemakkelijker zijn als agressievelingen die het gevoel hebben dat er klappen gaan vallen, zich vast naar het huis van bewaring of de gevangenis begeven. Dan scheelt dat de politie en justitie weer een hoop tijd.

dinsdag 3 februari 2009

Dubbel

"Welke heb jij dubbel?" Het is dezer dagen een veelgestelde vraag. Voor iedereen die net drie weken in het buitenland is geweest: het betreft hier natuurlijk de voetbalplaatjesrage. Zelfs volwassen mannen lopen op het werk met een stapel 'dubbele' in de kontzak om te kunnen ruilen met collega's. Voor kinderen, hoor. Jaja.
Het album loopt wat achter de feiten aan, zeker na de laatste transferperiode en allerlei opgestapte danwel ontslagen trainers. Door zijn snelle transfer in het begin van het seizoen is Vitessenaar Nicky Hofs zowel in het roodwit als in het geelzwart te bewonderen. Op de elftalfoto van Feyenoord zit hij keurig op de eerste rij (derde van rechts). En natuurlijk staat de Arnhemmer er bij tussen de individuele Vitesse-spelers.
En die volwassen kerels kunnen misschien wel plaatjes ruilen, voor dit soort ontdekkingen heb je toch een pientere tienjarige nodig.

Consequente CDA'er

Een consequente CDA'er zie je niet dagelijks.
Zelfs premier Balkenende verliet recent zijn harde afwijzing van een Irak-onderzoek. Hein de Gooijer, fractieleider van de Rhedense christendemocraten, leek er wél een te zijn. 'Sprookjesbos' zei hij steevast tijdens de behandeling van de Cultuurnota in de raadscommissie. Hij bedoelde: Sprookjestheater, de exploitant van het probleemkind van Dieren, theaterzaal Theothorne. Dat was aandoenlijk, maar rechtlijnig. De Gooijer moet de afgelopen dagen hard hebben gerepeteerd: Sprookjestheater, Sprookjestheater. Hij was klaar voor de raadsvergadering, dinsdagavond in De Steeg. Maar daar ging het opnieuw meerdere malen mis. Tot hij zich halverwege de bijeenkomst herpakte. Niet consequent, kreeg hij prompt toegeworpen. Maar De Gooijer kan toch tevreden zijn: hij heeft puur CDA-bloed in de aderen.