vrijdag 12 december 2008

Zielig

De schok was groot toen in 2005 de Witte School afbrandde. Generaties Arnhemmers treurden om het karakteristieke pand aan de Bronbeeklaan. Des te blijer was iedereen toen de herbouw gestalte kreeg - een modern gebouw met de uitstraling van het monument dat er ooit stond.

Maar blijkbaar is niet iedereen er blij mee. Een paar maanden voor de school in gebruik genomen wordt, heeft de eerste graffitivandaal al toegeslagen. „We zijn verdrietig en teleurgesteld”, zegt adjunct-directeur Janka Tjerkstra. „We zijn apetrots op dit prachtige gebouw, waar heel Arnhem trots op mag zijn. Heel jammer dat er mensen zijn die er zo mee omgaan.”
Er wordt geprobeerd met een coating volgende spuiters te ontmoedigen. De tekst op de maagdelijk witte muur zegt overigens alles over de daders. ‘Soul’ betekent immers ‘ziel’. En zielig is het.
foto Bianca Spelt/De Gelderlander

Eagles

Hoogvlieger Hertog heeft Vitesse nog niet veel geluk gebracht. De geelzwarten wonnen tot nu toe slechts één thuiswedstrijd (tegen ADO Den Haag).
Stadion GelreDome lijkt wél garen te spinnen bij alle publiciteit rond de Afrikaanse vechtarend. Slechts zeven thuisduels kwam Hertog in actie (zoals hier voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ) en nu al resultaat.
Want dat de Eagles GelreDome uitpikten voor hun optreden volgend jaar juli, dat kán geen toeval zijn.
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Wasmasjien

Luxor Live is het bouwen beu. De tent mag nu wel een keer klaar zijn, vinden ze aan het Willemsplein. Om de gemeente Arnhem ertoe te bewegen eindelijk twee fatsoenlijke lampen aan de gevel te hangen, werden twee wasmachinetrommels met een peertje naar boven gehesen.
De gemeente wordt vooralsnog niet warm of koud van de ludieke actie aan het rijksmonument van architect Willem Diehl, maar het schijnt dat de manager van Trafassi al gebeld heeft voor een optreden in het nieuwe poppodium. 'Kleine wasjes, grote wasjes...'

woensdag 10 december 2008

Weg met de bomen!

Als de vereniging Vijf Dorpen in het Groen (het zijn er trouwens zes, jongens) een brief schrijft, gaat het meestal over het verdwijnen van bomen en struiken in de gemeente Renkum. En dat gebeurt nogal eens. Het Renkumse gemeentebestuur vindt namelijk vaak dat er best wat boompjes kunnen worden gekapt, als er elders maar weer een paar tegen de bosrand worden geplakt.

Groot was dan ook de hilariteit bij De Berenkuil toen er enige tijd geleden een brief van Ruim Vijf Dorpen in het Groen binnenkwam met daarin de verrassende stelling dat er geen bomen langs de Telefoonweg geplant moesten worden. Het is ook nooit goed, riepen we in eerste instantie nog, maar al snel kwam het inzicht.

De Telefoonweg is (sorry, was) een tweeënhalf kilometer lange weg tussen de velden rond Renkum met zo hier en daar een boom. Wij reden eens op een mooie heldere novemberavond over de weg. Uit de boxen van de autoradio schalde Lou Rawls met het zeer relaxte At last, de verlaten weg lag open en de sterren flonkerden boven het landschap. Geen leven te zien. Alles leek klaar voor een UFO-landing. Het onwerkelijke, maar mooie gevoel duurde tweeënhalve minuut - huiskamervraag: hoe hard reden wij? - en toen was het voorbij: daar was de afslag naar Wolfheze.

Wij koesteren het moment. Van de weidse openheid is weinig meer over. De gemeente heeft niet geluisterd naar Vijf à Zes Dorpen in het Groen en twee rijen bomen langs de weg geplant. Dag uitzicht, dag openheid. Ik vind het nog steeds jammer. Voor mij geen Lou Rawls meer als ik over de Telefoonweg rij. Ik hoor nu liever Jackyl met Lumberjack. Een plaat met het snerpende geluid van een kettingzaag...

Eten Steenstraat zwaar op de maag

De Steenstraat moet een nieuwe inrichting krijgen, maar de gemeente luistert niet naar de buurt, meent bewoner Hans Ansems. Hij had deze week een bijzondere manier om dat aan de gemeenteraad duidelijk te maken. Hij vergeleek de uitnodiging om mee te praten namelijk met de uitnodiging voor een etentje. ,,We mochten komen eten wat we wilden en tot ieders verbazing waren we het snel eens: we wilden vegetarisch. Maar we kregen frikandellen. Toen we klaagden, kregen we knakworst. De chefkok schoof beledigd aan en deed zijn laatste bod: zure zult. Toen waren we natuurlijk helemaal boos. En de kok maar zeggen dat wij ondankbaar waren."

Eén lichtpuntje: de inspraakprocedure begint binnenkort weer helemaal opnieuw. Benieuwd of de maaltijd nu minder zwaar op de maag zal liggen.

dinsdag 9 december 2008

Arnhem aan de Veluwe(?)

Arnhem blijkt toch aan de Rijn te liggen. De stad die, onder meer met het Rijnboogplan, zo hevig probeert aan de rivier te komen, heeft zijn roots op de zandgronden, is altijd de gedachte; Arnhem ligt eigenlijk met de rug naar de Rijn.
Dinsdagavond 9 december 2008 was het onderwerp Arnhems achtertuin, het natuurgebied tussen stad en Hoge Veluwe dat al decennia wordt gedomineerd door defensie-activiteiten. Architectuurcentrum CASA boog zich over het vraagstuk van de toekomstige invulling, nu het leger steeds leger wordt.

De basisgedachte was dat Arnhem aan de Veluwe ligt, maar CASA-directeur Edwin Verdurmen wilde wel zeker weten of zijn gehoor er ook zo over dacht. Slechts een kleine minderheid was een andere mening toegedaan.

Hoe die nou tot stand kwam, wilde Verdurmen van een dame weten.
"Voor mij ligt Arnhem aan de Rijn", was het antwoord. "Maar ja, ik kom ook uit Nijmegen."

Strooigoed

Op gladde dagen zoals deze dinsdag trekken strooiwagens door de stad om kilo's en kilo's zout over wegen, straten en fietspaden te verspreiden. Op al die strooiwagens zitten stickers met de tekst 'Houd Arnhem schoon'. Dat zet je toch aan het denken...

maandag 8 december 2008

Rijnpoort ontruimd?

Ken je die van die twee die op vrijdagmiddag in kantoorgebouw Rijnpoort werkten? Wie zou dat nou niet willen, elke vrijdagmiddag lekker vroeg naar huis. Als het geen methylmethacrylaat is die de lucht verziekt (vrijdag 14 november), of een ploffende hoogspanningskabel is (vrijdag 5 december) dan besluiten de bedrijfshulpverleners wel om het pand te ontruimen (vrijdag 26 september).
De regelmaat waarmee de 1200 werknemers op vrijdag op straat staan is zo groot, dat sommigen het niet eens meer schijnen op te merken. Op de site van de Gelderlander ontspon zich een discussie of de exploderende hoogspanningsleiding reden was geweest het pand leeg te laten stromen. Blijkbaar waren niet alle werknemers het pand ontvlucht. Het ontruimingsalarm maakt aan de Groningensingel weinig indruk meer.

Saillant is het wel dat op pakjesavond het personeel van energiebedrijf Nuon en netbeheerder Liander eerder naar huis kunnen omdat voor hun eigen deur (!) een stroomkabel in de hens vliegt...