vrijdag 27 november 2009

Radio heeft weinig verstand van papier

Bij de radio kunnen ze zich beter verre houden van alles wat met papier te maken heeft. Dat blijkt maar weer eens uit de canard van Radio 1. Onze nationale nieuwszender was in het kader van de nieuwe slogan het nieuws van alle kanten vrijdag naar Renkum getogen. Aan de poort van de geplaagde papierfabriek Norske Skog Parenco bespraken twee oud-werknemers in de vroege ochtend de toestand in de wereld van de papierproducenten et voila, volgens Radio 1 was het deze dag bijltjesdag: de werknemers zouden te horen krijgen wie behoort tot de minstens 170 man die eruit moeten.
Zo'n nieuwsinstituut dwingt het af, denk je dan als eenvoudig redactieteam van de regionale krant. Wij volgen Parenco jarenlang, zij gaan er met het nieuws vandoor, het is ons lot. De wet van de remmende voorsprong in optima forma. Toch maar effe checken bij de fabriek. Dat is dan weer wel gewoonte bij ons krantenjournalisten. Blijkt er gewoon geen bal van te kloppen. In zo'n geval prijs je je gelukkig met de traagheid van - ook het Renkums - krantenpapier. Maar ook op internet zul je dit bericht op dit moment bij ons niet vinden. Behalve dan op deze plek.

donderdag 26 november 2009

In den hoge


Hartstikke jammer natuurlijk dat de Eusebiuskerk langzaam afbrokkelt. Ook doodzonde dat er miljoenen euro's uitgetrokken moeten worden voor de restauratie. Erg vervelend dat de toren jaren niet zichtbaar is.
Toch gaat de eeuwige wijsheid van Johan Cruijff ook deze keer weer op: wanneer krijg je namelijk uitgebreid de kans om Arnhem eens vanaf een 85 meter hoge steiger te bekijken, zonder ballustrades en veiligheidsnetten?
Zo ziet de Berenkuil er uit vanaf de toren, toch veel leuker dan via Google Maps.
Foto: Harold Schuil/De Gelderlander

Melk

Demy de Zeeuw komt zondag met Ajax naar GelreDome, maar de middenvelder had er net zo goed in het geelzwart van Vitesse kunnen voetballen.
De international die via Go Ahead Eagles en AZ in Amsterdam belandde, trainde in zijn jeugd een paar keer mee bij Vitesse, bekent hij in het Amsterdamse blad De Echo.

Uiteindelijk kozen De Zeeuw en zijn vriendjes toch voor Deventer en niet voor Arnhem. De reden? De Zeeuw moet niks hebben van zuivel, en al helemaal niet als hij er niet zelf om vraagt.
"Ik had bij Vitesse niet echt het leuke gevoel wat ik bij Go Ahead wel had. Je moest bijvoorbeeld na de training verplicht melk drinken. Dat vond ik niks."

woensdag 25 november 2009

Blauwwit

Het rood-grijze uittenue van Vitesse was spuuglelijk, vonden veel supporters begin dit seizoen.
Totdat bleek dat het een hommage is aan de veteranen van de Slag om Arnhem, met het rood van de Airbornes en het grijs van de brug.
Vitesse speelde er zelfs thuis in, tijdens de 'Airborne-wedstrijd' tegen RKC, en roerde de aanwezige oud-strijders tot tranen.
Dit jaar is de boodschap van Vitesse duidelijker: het blauw-wit van Arnhem komt op de borst.
Hoe? Dat besluit is aan de supporters van Vitesse.
Zij kunnen sinds gisteren via de website van het fandomein Hertogdom stemmen op hun favoriete uitvoering van de tenues van volgend jaar.

Het thuisshirt – dat kán geen verrassing zijn – is het vertrouwde geelzwart in verticale banen. Daar zit het hem in de details: een mouwtje in zwart, in geel, of met strepen, zoals dit seizoen.
Het uitshirt wordt in ieder geval zwart en wordt dus getooid met Arnhems blauw-wit. Horizontaal, verticaal dan wel diagonaal. 'We nemen Arnhem mee naar de uitwedstrijden', heet het bij Vitesse.
Want de club wil zich niet alleen meer laten zien in de stad, de club wil ook in den vreemde de binding met Arnhem uitdragen.

Stemmen kan via: Het Hertogdom

Sterren

Als er al een hotel komt achter Musis Sacrum, hoeveel sterren krijgt dat dan? De initiatiefnemers zeggen vier, maar VVD-raadslid René Westra wist zeker dat het er maar drie zouden zijn.
Want op internet hebben Garden Inns van Hilton (dat is de formule die aan de Arnhemse Lauwersgracht zou moeten komen) echt maar drie sterren, aldus de liberaal.
Ondanks verzekeringen vanaf de publieke tribune dat er echt een vier sterrenhotel zou komen, bleef Westra volhouden.

"Die formule is er alleen maar met drie sterren. Dat is het nadeel van internet, alles staat er op. Alles is gespecificeerd, tot en met de schoenpoetsmachine."
Het leverde Westra een meewarige blik richting zijn zwarte schoenen op van buurman Cris Lenting (Socialistische Partij): "Zo'n machine kun jij zo te zien wel gebruiken."

dinsdag 24 november 2009

'Bruinwaterklachten'

Het is met afstand het Woord van de Week. ‘Hierdoor kunnen er in Arnhem bruinwater- klachten optreden’, meldt de gemeente Arnhem in een persbericht. ‘Bruinwater- klachten’.
Wordt hier een nieuw symptoom van de Mexicaanse Griep onthuld? Citeert de lokale overheid misschien uit het lijstje mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter van de griepspuit? Of gewoon een kwestie van een Chineesje dat verkeerd gevallen is?
Nee hoor, Vitens sleutelt aan de waterleiding. En daar kun je bruinwaterklachten van krijgen. Als die optreden dus niet de huisarts bellen, maar
0900 0650. Achter dat telefoonnummer gaan namelijk de bruinwaterklachtenafhandelaars van Vitens schuil.

Horloge (2)

De redactie van De Berenkuil geeft het ruiterlijk toe: het bestuur van Arnhem heeft ons positief verrast. Zijn wij dan toch de azijnpissers waarvoor we zo vaak worden uitgemaakt?
Anderhalve maand geleden constateerden wij in deze rubriek met pijn in het hart dat Arnhem zijn horloge was kwijtgeraakt. Met het oprukken van de steiger rond de toren van de Eusebiuskerk verdween ook de klok erachter, om daar de komende tien jaar (zo is de inschatting) niet achter vandaan te komen.
Burgemeester Pauline Krikke verraste maandag de gemeenteraad met de mededeling dat er niet alleen een kunstzinnig doek om de steiger zal worden opgehangen (zoals al bekend was) maar dat er ook een uurwerk komt. Weet heel Arnhem straks weer hoe laat het is.
Complimenten dus voor Pauline Krikke. Of zou ze gewoon De Berenkuil hebben gelezen?

Foto: Marco Bouman/De Gelderlander
Zie ook: Horloge.

maandag 23 november 2009

Plakraadsel


DJ Sidney Samson mag dan af en toe in The Matrixx in Nijmegen plaatjes draaien, hij is een echte Arnhemmer. Hij treedt tenslotte niet voor niets op voor en tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-Ajax in GelreDome, zondag.
Samsons grootste hit 'Riverside' gaat ook vergezeld van een onvervalst Arnhemse videoclip - zien we daar de Plattenburgerweg? Twee kids spuiten grafitti aan de Boterdijk, doen schimmige zaakjes op een trap van de John Frostbrug en maken reclame voor Sidney Samson door overal Riverside-stickers op te plakken.
Wij van De Berenkuil kennen die stickers wel. Ze doken een paar maanden geleden op op de slagboom van het redactiekantoor, en op de 'praatpaal' waar bezoekers zich moeten melden.
Het was een raadsel. 'Riverside', waar zou dat nou weer op slaan? Dankzij YouTube en Vitesse-Ajax is dat mysterie nu opgelost.

zondag 22 november 2009

Dreun (2)


Hebben we van De Berenkuil toch een paar mensen de stuipen op het lijf gejaagd. De grap dat de directe omwonenden van GelreDome door de live-uitzending van dancefeest Qlimax via internetradio nu eens echt álles konden horen van de muziek (en niet alleen een verwaaide beat- en basdreun), bleek niet bij iedereen duidelijk.
Bij GelreDome kwamen zeker vijf telefoontjes binnen van ongeruste buurtbewoners die zich afvroegen of de versterkers bij Qlimax verder open gedraaid zouden worden dan in voorgaande jaren. Zij vreesden al voor hun nachtrust.
Dat was dus niet het geval. Alles horen van zo'n evenement gaat niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen. Een kaartje kopen bijvoorbeeld. Of afstemmen op de internetradiozender van Q-dance.
Hoewel, een avondje YouTube biedt ook een fijn overzicht. Zondagavond laat leverde de zoekopdracht 'qlimax 2009' al bijna 3200 filmpjes op.
Zie ook: Dreun.