zaterdag 18 juli 2009

Schutters

Zoveel publiek als er zaterdagmiddag was afgekomen op het oefenduel Vitesse-Lokomotiv Sofia (de nummer vijf van Bulgarije) zien de muziekmakers van Schuttersgilde Sint Bavo uit Angeren normaal gesproken niet, dat was wel duidelijk. Of de organisatie was vergeten te vertellen dat de rust tijdens een voetbalwedstrijd doorgaans een minuut of vijftien duurt.
De schutters mochten op het hoofdveld van SV Angeren in de rust het publiek vermaken en aan die doelstelling werd ruimschoots voldaan. Want terwijl de 22 spelers en de scheidsrechter al lang en breed klaar stonden voor de tweede helft, speelde Schuttersgilde Sint Bavo met verve nog even wat popklassiekers.
Eén van de Bulgaarse voetballers werd het te veel. Hij zag de schutters liever gaan dan komen en schoot balorig de wedstrijdbal tussen de blazers. Zelfs dat bracht het gilde niet van de wijs. Onder het toeziend oog van de Bulgaarse doelman marcheerde het korps uiteindelijk onverstoorbaar van het veld. O ja, Vitesse won met 2-1.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

vrijdag 17 juli 2009

Dorpsraad

Vele jaren heeft het geduurd voordat het nieuwbouwplan Warnsborn op het terrein van de voormalige KGL en het Mozaïek College in Schaarsbergen eindelijk wordt gerealiseerd. Die vertraging kwam niet in de laatste plaatst door de kritische opstelling van het machtigste orgaan van de Arnhemse wijk: de Dorpsraad. De plannen waren te groot, te klein, te wit, te zwart, te licht of te donker.
Maar uiteindelijk gingen de bewonersvertegenwoordigers akkoord. Dus toen afgelopen woensdag een bewonersfeestje werd gehouden ter ere van de start van de bouw, dronk de Dorpsraad op uitnodiging van bouwer Schutte bouw een glaasje champagne mee.
Tijdens de toespraak van de directeur van Schutte bouw bleek dat de aanvankelijke aversie van de huidige bewoners van Schaarsbergen tegen het nieuwbouwwijkje zo waar is omgeslagen in enthousiasme.
De Dorpsraad is zelfs blij met de verjonging in de wijk, want ‘de gemiddelde leeftijd werd wel heel hoog’. Enkele oudere bewoners hebben zelfs al aangeboden te fungeren als ‘oppas opa en oma’.
Een geste die met luid applaus werd ontvangen door de toekomstige bewoners.
Benieuwd hoe de sfeer over een jaar of tien, vijftien is. Als die lieve kleuters verveelde hangjongeren zijn worden.
Illustratie: Schutte bouw

Slim

Gezien in het hartje van Arnhem: een heel slimme parkeerder. Gewoon die automobilisten met die grote bakken laten betalen bij de parkeermeter en dan je Smartje er overdwars tussen zetten.
Dat compenseert dan weer even de meewarige blikken van medeweggebruikers als ze je met je rijdende leunstoel inhalen. Want hoe leuk zo'n Smart ook is, je wordt er - zeker búiten de bebouwde kom - zelden voor vol mee aangezien.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

dinsdag 14 juli 2009

Slecht nieuws? Gebruik de krant!

Soms balen organisaties er van als wij slecht nieuws naar buiten brengen. Verliezen, banen weg, het is niet altijd leuk om in de krant te komen. Het kan echter ook anders, zo bewees Fluvius vorige week.
Bij de koepel van twintig basisscholen in en om Arnhem verdwijnen twaalf banen. Dat nieuws stond op vrijdag 3 juli in De Gelderlander. De ouders waren toen nog niet geïnformeerd.
Op donderdag 9 juli kregen de kinderen een brief mee naar huis waarin verteld wordt dat er mensen weg moeten en ook dat nog niet duidelijk is welke leerkracht volgend jaar voor welke klas staat. Als toelichting had Fluvius het artikel uit De Gelderlander, geprint vanaf de site, bij de brief gevoegd. Daarin staat onder meer dat Fluvius een tekort heeft van twee miljoen euro doordat er jarenlang te veel geld is uitgegeven.
Hoeven ze dat pijnlijke nieuws in ieder geval niet zelf uit te leggen.

maandag 13 juli 2009

Scherm des doods

Het blauwe scherm des doods, ofwel the blue screen of death wordt het wel genoemd. Windows loopt vast en met de computer is niets meer te beginnen.
Burgemeester Krikke had maandagavond aan het begin van de vergadering al gewaarschuwd dat de gemeentelijke computer in de raadszaal last had van de warmte en dat de digitaal weergegeven spreektijd per partij niet helemaal geprojecteerd zou worden zoals het hoorde. Ze had het nog niet gezegd, of een fataal blauw scherm bedekte de muren aan weerszijde van de onlangs geheel geüpgrade raadszaal.
Diezelfde zaal waarin raadsleden via witte kastjes op de bureaus naar de debatten moeten luisteren omdat van de akoestiek weinig deugt. Die zaal waarin in piepschuim een adelaar is gefiguurzaagd vanwege diezelfde geluidsproblemen. Diezelfde zaal waar volgens ingewijden een spelfout in het kinderdagverblijfvloerkleed is geweven.
Op de opmerking dat de foutjes van de zaal voor aardige vulling van de Berenkuil zorgen, richtte een medewerker van de gemeente zijn handen ten hemel en riep uit: 'Maar die hoeft toch niet tot aan de rand toe vol?!'
Foto Harold Schuil/De Gelderlander

Rollatorpop

'Rollatorpop' wordt het ook wel genoemd. Bands van weleer die (al dan niet na een stilteperiode) weer het podium op gaan. In GelreDome hebben ze net Tina Turner gehad, en nu komen zaterdag de Eagles - ook niet meer de jongsten.
Zelfs aan de kaartverkoop is dat te zien. Een paar dagen voor het evenement zijn alle plaatsen in het stadion zo goed als uitverkocht, laat Mojo Concerts desgevraagd weten. Helemaal gevuld is GelreDome echter nog niet.
Wie wil, kan nog terecht bij de 'uitbaters' van Hotel California, maar dan moet die wel staan. Mojo heeft alleen nog maar veldkaarten beschikbaar namelijk. En dat zijn nou net de plaatsen die bij wat jongere musici en dito publiek het eerst uitverkocht zijn...