vrijdag 12 februari 2010

Bescherming

Wat een kerk al niet kan losmaken. De Eusebiuskerk, in Arnhem maat der dingen en icoon van de stad, is voor veel kunstenaars inspiratie.
Kunstenaarssoos Blaffend Hert opperde het idee om van de kerk de komende jaren een vuurtoren te maken en werkt nu aan de realisatie ervan.

Ondertussen werken ontwerpers in het diepste geheim aan een doek dat de gigantische steiger om de toren aan het zicht moet onttrekken. Het gerucht gaat dat het ergens de komende weken zal worden onthuld.
Een wat ouder, maar zeker niet minder ludiek idee, circuleert op het internet: de Eusebiuskerk gehuld in een oranje condoom. Met steiger en al past de toren er zeker niet in, maar misschien is het iets voor na de restauratie.
Het zorgenkindje van Arnhem, waar sinds de herbouw na de oorlog bijna onafgebroken problemen mee zijn, kan wel wat bescherming gebruiken immers.

Zie ook: Minaret.

woensdag 10 februari 2010

Bloot

Alex Kühne, de man die het Arnhemse theatergezel- schap Oostpool in woelig financieel water achterliet om in Deventer schouwburgdi- recteur te worden, kampt in de Koekstad met tegenvallende bezoekcijfers.
Die conclusie is wel te trekken na de ludieke actie waarmee Kühne woensdag landelijk het nieuws haalde: als de musical The Full Monty in Deventer op 24 februari uitverkoopt, gaat ook Kühne strippen, heeft hij beloofd.
Nu maar hopen dat er geen lijk valt uit de kast waarin Kühne zijn kleren wil opbergen.
Foto: Roy Beusker
Zie ook: Bloot (2).

dinsdag 9 februari 2010

Geloof


Hoewel het heilige vuur zelfs bij de voorstanders van de grote Arnhemse bouwprojecten soms een beetje weg lijkt, gaat het allemaal goedkomen met de Gelderse hoofdstad. De Arnhemse Rafaëlgemeenschap Oase Arnhem heeft er in ieder geval alle vertrouwen in.
In het bovenstaande YouTube filmpje lijkt de stad al omgetoverd tot het Manhattan aan de Rijn waar de 'remmers' in Arnhem (quote oud-wethouder Sander van Bodegraven) zo de pest aan hebben. Greater things are yet to come, is de strekking.
Duidelijke taal. Jezus redt.

maandag 8 februari 2010

Twittertime

Als de redactie van De Berenkuil de zwevende kiezer een tip mag geven: ga twitteren, dan hoor je nog eens wat. Neem nou het debat over de haven in Arnhem.
In interviews in De Gelderlander deden Ine van Burgsteden (CDA) en Margreet van Gastel (VVD) behoorlijk schimmig over hun standpunt. Op 19 oktober stemden ze nog voor het Havenkwartier, maar nu hoefde een haven niet meer zo nodig.
Dat waren nog steentjes in de politieke vijver. Nieuwbakken GroenLinks-leider Sjaak van 't Hof gooide meteen een kei. Hij vindt de haven 'zwak', 'een stuk versiering', liet hij in de krant optekenen.

Aan zijn voorgangster Wieneke de Waard vervolgens de taak om maandagavond tijdens een inderhaast belegd raadsdebat uit te leggen dat het slechts verkiezingspraat van Sjaak van 't Hof was, en dat GroenLinks nog altijd voor een haven is.
Van 't Hof zelf volgt de discussie over dé splijtzwam van de Arnhemse politiek ondertussen met verbazing, blijkt op Twitter. 'Schijn iets losgemaakt te hebben met mijn opmerking dat een haven niet het meest essentiële onderdeel is van het opknappen van Arnhem', noteert hij daar op 5 februari.
Maandagochtend 8 februari schrijft 'sjavah', zoals Van 't Hof op Twitter heet: 'Arnhemse SP wil spoeddebat over 'de haven'. Een gevoelig onderwerp in Arnhem, zo blijkt. Debat hoort thuis in de campagne, niet in de raad'.
Dat worden straks na 3 maart nog fijne debatten met Gerrie Elfrink van de SP. "Het debat over de haven hoort hier te worden gevoerd, in de gemeenteraad, hét democratische forum van Arnhem", betoogde hij immers tijdens het debat.
Ondertussen blijkt, alweer via Twitter, dat er nogal wat lucht zit tussen het standpunt van de huidige GroenLinks-fractie en de partijleden die straks in de gemeenteraad hopen te zitten voor die partij.
David Willemsen, oud-raadslid voor GroenLinks en nummer vier op de verkiezingslijst twittert tijdens het debat, terwijl Wieneke de Waard zich nog in allerlei bochten staat te wringen: 'davidwillemsen vindt het havenplan onzinnig'.

Verkocht?

Het is de fans van Vitesse zwaar te moede. Winnen van Heracles (de eerste zege die de Arnhemmers ooit op kunstgras boekten!), knap gelijkspelen tegen PSV in een kolkende GelreDome en dan uit tegen Sparta en VVV maar één schamel punt binnen halen...
Dierenaar Han Schippers ziet het niet meer zitten. Hij is zo teleurgesteld geraakt door de 2-0 nederlaag tegen VVV dat hij maandagochtend op Marktplaats de volledige selectie van Vitesse te koop aanbiedt. 'Na een hopeloos verlies tegen VVV Venlo moeten we er vanaf', schrijft Schippers ('ex-Vitessefan') bij de advertentie. 'Een klein prijsje is voldoende, bieden maar...'
Op het moment van schrijven heeft 'tom_blokker' het hoogste bod, met 6,50 euro. Een paar minuten later is de advertentie plots van Marktplaats verdwenen. Zou er een deal gesloten zijn zijn?

zondag 7 februari 2010

Liefde

Het is bekend dat politici in verkiezingstijd tot de wildste dingen bereid zijn om maar zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen. Tegen de tijd dat de stembusstrijd nadert, schrikken ze er zelfs niet voor terug om met potentiële kiezers in gesprek te gaan.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart is het politieke dier dan ook regelmatig 'in het wild' te bewonderen. Zoals de twee raadsleden van Pro Arnhem, Martin van Meurs en Ton van Beers, die zich op koopzondag samen met kandidaten Ati Smit en de vers uit Thailand geïmporteerde Anno Zijlstra tussen het winkelende publiek in het centrum van Arnhem waagden.
Van Meurs en Van Beers waren voor de gelegenheid uitgerust met een sandwichbord, wat het lopen wel wat moeilijker maakte. Het duo had nog het meeste weg van een paar waggelende pinguïns.
"Je moet toch wat doen, om aandacht te trekken...", legde Van Beers uit, terwijl Zijlstra nog iemand een foldertje in de hand drukte: 'Pro Arnhem, als je van de stad houdt...'.
Het bewijs voor die slogan is bij dezen geleverd. Als je voor een zetel in de gemeenteraad zo uitgedost de straat opgaat, dan móet dat echte liefde zijn.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander