vrijdag 20 maart 2009

Ratelband en 't gas


Deze week opende het eerste Arnhemse aardgastankstation. Gemeente, provincie, en natuurlijk het bedrijf dat de vulpunten aanlegt, hadden iedereen uitgenodigd om bij de feestelijke opening aanwezig te zijn.

Natuurlijk was er een tent, natuurlijk een buffet na afloop, natuurlijk waren er toespraakjes en natuurlijk had de organisatie bedacht 'het eens anders' te gaan doen. Die blauwe pakken scheuren met hun lease-diesels van opening naar opening. Dan wil je ze iets presenteren waar ze het jaren later nog over hebben.

Dus je wilt een 'leuk' iemand om de elementen aan elkaar te praten. Iemand die ook nog wat met aardgas heeft. Natuurlijk kom je via de denkstap gebakken lucht dan terecht bij.... Emile Ratelband.

Nee, er werd niet over gasgestookte kolen gelopen en nee er werden geen kroketten gefrituurd op aardgas. Maar Ratelband kweet zich verder uitstekend van zijn zware taak, kiepte geheel tegen de mores in een bak T-shirt de zaal deed leuk tegen de pers (hier hou es vast, dan doe je ook es wat nuttigs) en ging heel vrij om met mevrouw de gedeputeerde en meneer de wethouder.

Op de foto's ontbrak de maniakale lach van de posiviteitsgoeroe niet. Het enige waar wij om kunnen lachen is dat Ratelband aan het einde van de dag weer naar huis ging. Veilig naar de andere kant van de Rijn in Huissen.

Slaande deuren in het stadhuis


Degenen die maandagavond de moeite namen via internet de debatten van de Arnhemse Politieke Maandag te volgen (en de lijfelijk aanwezigen bij de commissie-Stadsprojecten), waren getuige van een opmerkelijk incident.
Bernard Tilman, die te laat bij de vergadering arriveerde, wilde namens de VVD een opmerking maken, maar voorzitter Gerrie Elfrink wilde hem niet het woord geven omdat René Westra al namens de liberalen had gesproken. „Mijnheer Tilman, ik zet u uit. We hebben in deze commissie één woordvoerder per partij. Geen twee.”
Voor Tilman het sein zijn spullen te pakken en weg te benen, waarna de deur van de commissiekamer met een knal in het slot viel. Boos was hij niet, verzekerde hij even later. „Wel teleurgesteld. Die deur gleed gewoon uit mijn handen. Dat heb ik wel vaker.”
Wat de internetkijker niet zag, was het gesprek dat de twee na afloop van de vergadering in de wandelgangen hadden. De rokers buiten bij de ingang van de Burgerzaal waren daar wel getuige van, al was het een gesprek zonder geluid, becommentarieerd door VVD-fractieleider Margreet van Gastel.
Lichaamstaal spreekt boekdelen: de twee werden het niet eens. Elfrink beroept zich op de regels die de raad heeft afgesproken voor commissievergaderingen. „Dat andere voorzitters dat spelregelboekje niet lezen, daar kan ik niks aan doen.”
Margreet van Gastel vindt in ieder geval dat Elfrink zijn boekje te buiten ging: „Gerrie is door rood gegaan.”


Toegevoegd op 30 maart 2009: zie ook 'Vrede'.

maandag 16 maart 2009

Gezellig?

Wint hun cluppie met 3-0 in Arnhem, zijn de supporters van NAC (op de foto in het uitvak in Gelredome) nog niet blij. Want er stond een stukje in de krant dat de Arnhemse politie tussenbeide moest komen toen een treffen dreigde tussen een groep NAC-fans en een groep Vitesse-supporters, net op het moment dat de gasten in een door de politie geregelde bus naar GelreDome zou worden gebracht.
Dat was nodig, aldus de politie, omdat het al eerder uit de hand dreigde te lopen in de binnenstad. Niks van waar, klinkt het op internetfanzine De Rat. 'De NAC-supporter houdt wel van een dagje uit', schrijft De Rat. De Brabanders hebben volgens het fanzine alleen maar gezellig en rustig biertjes gedronken op het Jansplein.
De politie houdt desgevraagd staande dat er wel degelijk conflicten dreigden en dat daarom is besloten een bus te organiseren. Blijkbaar is de Brabantse definitie van 'gezellig' anders dan de Gelderse.
Foto: www.nac.nl

Bubbelbad in de Rijnkade


Dat de staat van onderhoud van de Arnhemse Rijnkade bedenkelijk is, mag inmiddels als algemeen bekend worden verondersteld. Toen in mei 2008 een verliefd stelletje op de kade door het wegdek zakte, was dat landelijk nieuws dat in luttele uren zelfs doordrong tot aan de Spaanse Costa's.
Daarna is het ene na het andere gat gevallen, maar het allerlaatste, aan de voet van het terras van Rose's Lounge, slaat alles. Het heeft niet alleen de vorm van een bubbelbad, het water erin borrelt zelfs! Een spontaan bubbelbad op de Rijnkade... Het is dat de lente maar niet wil komen, maar anders had Rose's er een attractie bij gehad.