vrijdag 5 december 2008

Natte liefdesgrot

Waarom wordt het ene bericht goed gelezen en het andere niet? De woorden die gekozen worden in de kop zijn belangrijk, maar ook het onderwerp. Politieberichten doen het erg goed, evenals ondeugende stukjes. In dat geval kunnen we melden dat er in Oosterbeek een natte liefdesgrot is. Natuurlijk is het niet wat iedereen denkt. In park de Oorsprong in Oosterbeek is dit jaar een grothuisje gebouwd. Onlangs besloot een verslaggever er eens een kijkje te nemen. Was er misschien al graffiti aangebracht, zoals Jan loves Annie? Helaas was de wand van het grothuisje nog maagdelijk. Mmmm, liefdesgrot? Nat was-ie wel en niet zo'n beetje ook. Het water sijpelde door een hoekje naar binnen. Geen wonder dat stelletjes het niet in hun hoofd halen om stiekem naar het grothuisje komen. Nat is lekker, maar niet als het water bijna tot aan je enkels komt.

Zo rood als een wethouder

Lintjes worden zelden meer doorgeknipt, maar voor ‘officiële momenten’ wordt altijd wel iets ludieks verzonnen waardoor media het toch aardig vinden een paar bobo’s te kieken.

Bij het feestje rond de duizendste nieuwbouwwoning van Arnhem was dat een cheque als een pretparkbord. Je steekt je hoofd erdoor en aan de andere kant barst gelach uit omdat je opeens een gorilla bent. Zoiets.

Directeur Gerrit Breeman van Volkshuisvesting Arnhem kreeg van PvdA-wethouder Roeland Kreeft symbolisch 72.000 euro om versneld huizen te bouwen en zijn hoofd moest door het gat in de cheque. Daarna nodigde de gespreksleider Kreeft uit voor een fotosessie. Gedeelde smart is halve smart, tenslotte.

De wethouder weigerde echter beleefd doch beslist. Omdat De Berenkuil nooit voor één gat te vangen is, ziet u hier toch wat níemand mocht zien.

Foto’s Seppe Ruberti en Jan Wamelink, montage Mariska Hofman/De Gelderlander

Bofkont

Hans Esmeijer van het Gelderse provinciebestuur kreeg deze week het ‘cadeaulidmaatschap’ van Het Gelders Orkest. Daarmee waardeert het orkest de inzet van Esmeijer voor kunst en cultuur in Gelderland. De vriendschap heeft echter een ‘levensduur’ van een jaar. „Als hij daarna vriend wil blijven, moet Esmeijer daarvoor zelf betalen”, zegt een woordvoerder van HGO. Is echte vriendschap dan toch een illusie?

Stoofperenlaantje

Sinds in Schuytgraaf mot ontstond over de straatnamen (voor de Amerikaanse Wijk: ‘oude volkeren van voor de Middeleeuwen’ gekozen), mag de burger meedenken. Zo ook in De tuin van Elden. Sprookjes, oud- Hollandse spelen of dito lekkernijen zijn de thema’s. Het laatste sluit perfect aan op het bestaande Perenlaantje. Dat wordt ongetwijfeld ‘Stoofperenlaantje’. Maar dan zonder ‘laantje’, want dat mag niet meer.

donderdag 4 december 2008

Ander smoel

Transportbandenmaker TSN-TipTop (waarvan onder meer bandenplakspecialist Simson deel uit maakt) blijft in Arnhem. Het bedrijf startte op een achterafstekkie aan de Vijverlaan in volkswijk Klarendal, en verhuist straks naar Industriepark Kleefse Waard.
Directeur Frans Gazendam, een echte Arnhemmer, heeft wel naar andere vestigingsplaatsen gekeken, maar is dolgelukkig met de Kleefse Waard. „Of ik in het buitenland moet zeggen dat we in Westervoort zitten of in Arnhem, dat smoelt toch heel anders.”

Nepsinterklaas

Het winkelcentrum in één van de dorpen rond Arnhem zou De Berenkuil niet als gezellig willen omschrijven. Kil, eerder. Op maandagochtenden is de gezelligheid helemaal ver te zoeken, want dan zijn de meeste winkels dicht. Alleen de supermarkten zijn open. Voor warme gevoelens ben je aan het verkeerde adres.

Maar afgelopen maandagochtend werd De Berenkuil in de supermarkt overmand door een knus eindejaarsgevoel. Kwam door de witte en rode kerststerren die werden uitgeladen en uitgestald. Ook zagen we mininaaldboompjes. Het was al een beetje kerst. De wereld is mooi en we moeten lief zijn voor elkaar, dat gevoel.

Wij kregen de onstuitbare behoefte iets goeds te doen. Bijna hadden wij ons omgedraaid om bij de ingang een daklozenkrant te kopen. Bijna. Wel groetten we de caissières iets te uitbundig.

In de winkel zagen wij een bekend echtpaar. Supervrijwilligers in de plaatselijke speeltuin – ze hebben er bijna een dagtaak aan. „Gefeliciteerd!”, riepen wij enthousiast. Aan hun blikken te zien hadden ze geen idee waarmee. Wij verklaarden ons nader: „De speeltuin krijgt toch tienduizend euro van de gemeente voor dat nieuwe speeltoestel?” Het bericht had in de krant gestaan, maar de speeltuin was door de gemeente blijkbaar nog niet op de hoogte gebracht.
Hun verbazing veranderde in pure blijdschap. Toen was het helemáál kerst. En De Berenkuil was de gulle kerstman die tienduizend euro schonk.

Maar niet alles bleek rozengeur. Toen wij vroegen of ze het dan niet in de krant hadden gelezen, zei de vrouw: „We hebben geen krant. Véél te duur voor ons.” De Berenkuil beloofde haar een exemplaar van de betreffende krant te bezorgen. Dat gebeurde de volgende dag, met een chocoladeletter erbij.

Kerstman? De Berenkuil voelt zich een nepsinterklaas.

dinsdag 2 december 2008

Koukleumen in Gelredome



Het grootste theater van Nederland, beter bekend als Gelredome, begint meer en meer op een ordinaire kroeg te lijken. Het begon er al mee dat het rookverbod in de horeca liefdevol werd geadopteerd door de stadiondirectie, waardoor rokers gewoon naar buiten moeten, zelfs als het dak helemaal open is. Nee, dat scheelt.

Inmiddels trekt Gelredome zich ook de kritiek aan van alle milieugroeperingen op de energievretende terrasverwarming die veel kroegen de rokende medemens als service aanbieden. De warmtebronnen boven de tribune weigerden afgelopen zondag bij Vitesse-Feyenoord in ieder geval alle dienst, waardoor het voor de 17.000 bezoekers vooral een middagje koukleumen en blauwbekken werd.

De ene na de andere bezoeker deed zijn beklag via sms'jes naar het fraaie digitale scorebord, maar dat bracht niemand op het idee om toch maar ergens in de krochten van het stadion op zoek te gaan naar het juiste verwarmingsknopje.

Gelukkig bood de amusante wedstrijd wel enige afleiding.

Vieze taxi door niesbui


Een 22-jarige taxichauffeur is in Arnhem gearresteerd nadat hij een passagier had belaagd tijdens een ruzie over een niesbui. Marisca Rubergen van politie Gelderland-Midden vertelt.

Wat is er gebeurd?
"Een 31-jarige vrouw uit Arnhem, een 36-jarige man uit Arnhem en een 40-jarige man uit Heerlen namen een taxi richting centrum toen er onenigheid ontstond."

Waarover?
"De man uit Heerlen zou de taxi vies hebben gemaakt toen hij nieste."

Werd de chauffeur geraakt?
"Nee, hij heeft alleen aangegeven dat zijn taxi werd vervuild."

Werd de voorruit besproeid?
"De spetters schenen in de rondte te hebben gevlogen maar waar precies is mij niet duidelijk. De chauffeur heeft de auto stilgezet en iedereen is uitgestapt."

Ze waren op hun bestemming?
"Nee, er ontstond een woordenwisseling en de vrouw zou met een soort pepperspray zijn bespoten, waarna de chauffeur er vandoor ging. We konden hem later
aanhouden."

Wat zei de chauffeur? Had hij zijn auto bij een wasstraat schoon moeten maken?
"Hij zei dat hij niet met peperspray had gespoten."

De niezer is niet gearresteerd?
"Nee."

Heeft u sporenonderzoek gedaan bij de vrouw?
"Ze klaagde over een branderig gevoel en agenten zagen dat ze last van haar ogen had.

Zou de chauffeur hebben teruggeniest?
"Nee."

Is er sporenonderzoek in de taxi gedaan?
"We hebben geen pepperspray of iets dergelijks in de auto gevonden."

Is er sporenonderzoek gedaan naar niesresten?
"In de auto is alleen gezocht naar pepperspray."

De auto zat niet vol snot?
"Zo erg is het niet geweest."