maandag 18 januari 2010

Soep

Moeder natuur moet het wel erg bont maken, willen ook de laatste buitenslapers hun plekje in de openlucht opgeven.
De vrijwilligers van het Rode Kruis die tijdens vrieskoude avonden met soep en broodjes op zoek gaan naar daklozen (foto) die geen gebruik maken van de opvang, doen nog wel een poging de buitenslapers op andere gedachten te brengen, maar ze hebben zich al bij het onvermijdelijke neergelegd.
De soep waarmee ze daklozen uit hun goed verscholen holen lokken, wordt wel op prijs gesteld. Minder blij zijn de buitenslapers met de komst van andere daklozen die soms als gids voor de vrijwilligers van het Rode Kruis fungeren. Want ze doen er alles aan om hun plekje geheim te houden. Ze zijn als de dood dat anderen erachter komen en hun ‘paradijsje’ inpikken. Ze hechten aan privacy.
Overdag zijn ze te vinden in de Dagopvang van IrisZorg, organisatie voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Maar als die dichtgaat en ook de coffeeshops sluiten, gaan ze ieder hun weg. Ze zoeken de eenzaamheid op en houden hun schuilplek zorgvuldig geheim.
Wie het in zijn hoofd haalt een toevallig ontdekt plekje in de Dagopvang bekend te maken, kan beter een paar dagen wegblijven. Maar de soep zal wel niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend.
Foto: Marc Pluim

Vinger aan de Pols


Altijd weer leuk om te zien hoe de partijen proberen kiezers te overtuigen. Daarbij wordt druk gebruik gemaakt van filmpjes op internet. De Renkumse VVD-lijsttrekker Marjolijn Pols heeft er ook eentje, te zien via de lokale VVD-site en YouTube.
Ze spreekt gewoon Nederlands, maar toch is het filmpje ondertiteld. Dat is voor mensen die niet goed kunnen horen. De Renkumse VVD is namelijk erg begaan met mensen in de samenleving die het moeilijk hebben.
Dankzij de ondertiteling is goed te zien wat er niet klopt aan het beeld. Pols zegt dat er vijf goede redenen zijn om op de VVD te stemmen. Om dat te benadrukken steekt ze twee handen met uitgestoken vingers uit. Gevolg: alle doven en slechthorenden in grote verwarring.
Toch vermoeden wij dat de liberalen het met de verkiezingen wel weer goed zullen doen. Dat kun je op je vingers natellen. Het is alleen niet te hopen dat Pols wethouder Financiƫn wordt.