vrijdag 30 oktober 2009

Blond

De gemakkelijk- ste grappen over Geert Wilders gaan altijd over de meer dan bijzondere coupe van ’s lands meestbe- sproken politicus.
De bijnamen Beethoven van Venlo, Blonde Dolly en Mozart dankt Wilders aan zijn kapsel – dat op zijn minst een overdadig bad van waterstofperoxide doet vermoeden.
Na weken wachten, lekte deze week eindelijk uit welk etablissement de roerganger van de Partij van de Vrijheid heeft verkozen om zijn opwachting te maken in Arnhem. Toeval bestaat niet, Wilders spreekt in Hotel Haarhuis.

woensdag 28 oktober 2009

Vergankelijk

Een platgereden caravan? Een neergestorte zeppelin? Of een poppenkast waarin Jan Klaassen en Katrijn het fenomeen huiselijk geweld tot in het ultieme hebben geperfectioneerd? Driewerf neen, het is kunst.
Het kunstwerk is van Bram van Leeuwenstein. Het heet Hummer en staat in de tuin van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. ‘Stond’ is misschien een beter woord.
Het extravagante voertuig, in de ogen van de kunstenaar het symbool van het kapitalisme, is door vocht en regen ingestort.
En dat is nu precies de bedoeling. De vergankelijkheid van het object weerspiegelt volgens hem de zwakke fundering van de kapitalistische ideologie.

Dat is nog eens andere koek.

Foto: Marc Pluim

dinsdag 27 oktober 2009

Vitesse

Dat Herman Brood een blauwe maandag in Vitesse zat, is natuurlijk bekend. In de bánd Vitesse welteverstaan. Hij maakte in de jaren zeventig met Vitesse-grondlegger en drummer Herman van Boeyen één album, dat een paar jaar later opnieuw werd uitgebracht onder de titel Herman Brood in Vitesse.
Op internet circuleert nu een 'voetbalplaatje' van Herman Brood in een jaren zeventigtenue van voetbalclub Vitesse. Dat er met Broods longinhoud niks mis was, demonstreerde hij keer op keer op het podium, maar voetballer? Als vaste reserve misschien.

maandag 26 oktober 2009

Schone schijn

We dachten al, ‘waar blijven ze’? De herfstvakantie staat op het punt van aanbreken, maar vanuit Burgers’ Zoo in Arnhem bleef het doodstil. Dierentuinen hebben een schier eindeloos reservoir pasgeboren dieren.
Die kunnen ze zo van het schap rukken om net voor de herfst-, krokus-, of zomervakantie los te laten. Met de gegenereerde publiciteit worden de laatste twijfelaars over de streep getrokken om een dagje dierenpark te doen.
Op de valreep kwam een schijnzwangere zwartpunthaai (foto) langszwemmen. We zullen een nep-reporter en dito fotograaf langs sturen.

Panorama

Staatsraad dr. J.C.K.W. Bartel van de Raad van State in Den Haag wilde het na alle verhalen die hij maandagochtend over het project Sporen in Arnhem hoorde wel eens even zíen. ProRail wilde hem wel behulpzaam zijn en trok een overzichtskaart (zie boven) van het Arnhemse tracé uit de koker.
Daar was Bartel wel van onder de indruk, maar problemen zag hij ook met de meterslange kaart van het plangebied: "We hebben hier geen faciliteiten om de Panorama Mesdag op te hangen."
Illustratie: ProRail