vrijdag 28 augustus 2009

Levende standbeeldenstorm

Net als je denkt dat de verzuiling zo onderhand geëuthana- seerd, overleden, gecremeerd, begraven, vergeven en vergeten is, valt er een bericht op de digitale deurmat.
Er blijkt dat bij de komende editie van Living Statues in Arnhem sprake zal zijn van katholieke inbreng.
Het mag dan 443 jaar en 20 dagen geleden zijn dat de Beeldenstorm losbarstte, het is niet te hopen dat er zondag in Arnhem nog haatdragende Calvinisten rondlopen.
De pastoor, die de groep RK-beelden begeleid, wil als een goede herder nog even geheim houden welk Bijbels tafereel zijn schaapjes uitbeelden. Wel zo veilig, mocht er spontaan een Levende standbeeldenstorm uitbreken.

Werken(?)

Acht mannen, tellen we op deze foto van rioolwerkzaamheden op de Oranjewachtstraat in Arnhem. Acht mannen, in felgekleurde hesjes, veiligheidshelm op het hoofd - de meesten in elk geval.
Tot zover is het duidelijk. Alleen... wie er werkt is minder helder. Er wordt vooral druk gepraat, sjekkie op de lip. De enige die echt bezig is, blijft onzichtbaar in de duistere cabine van de graafmachine. Want die (ook al is dat op de foto niet te zien) beweegt wél.
Foto: Marco Bouman/De Gelderlander

donderdag 27 augustus 2009

Kaalslag



Met stille trom werd donderdag het kunstwerk Someone Lost His Hair verwijderd van dak van het pand waar, naast Volkshuisvesting, ook de redactie van De Berenkuil is gevestigd. De toevallige gelijkenis met werk van beeldend kunstenaar Theo Konijnenburg, die zich net als kunstenaar Olivië liet inspireren door de uitvergrote haardos van Playmobil-poppetjes, deed nog het meeste stof opwaaien. Voor zover wij hebben kunnen observeren, hebben zich geen volksstammen kunstminnende Arnhemmers staan vergapen aan de creatie. Vraag is of filerijdende automobilisten op de John Frostbrug nu op de rem zullen trappen, uitroepend: 'Hééé! Het haar is weg!'.

maandag 24 augustus 2009

Tram naar de Korenmarkt



Een tram in trolleystad Arnhem? Een Arnhemmer op vakantie dacht even dat hij een fata morgana zag. Het lag niet aan de warmte, deze tram, lijn 1 van De Lijn, gaat echt naar de Korenmarkt. Niet het Arnhemse plein, maar een naamgenoot in de Belgische plaats Gent. Tweehonderd kilometers scheiden Korenmarkt en Korenmarkt. Met de auto duurt het ritje twee uur en tien minuten. De trip per bus, trolley en tram afleggen is een klus voor de liefhebber; dat duurt toch zeker een uurtje of elf.

Foto: Cor van der Meijden