vrijdag 20 april 2012

Weer wakker!


Na een ferme winterslaap is onze digitale berenkuil weer wakker. We hebben voor het nieuwe seizoen de Maleise beren uit Burgers’ Zoo geadopteerd als beschermberen van deze online uitbreiding van de zaterdagse dabladrubriek die u kunt vinden op dg.nl/berenkuil. Pardon, al gevonden heeft natuurlijk.
Waarom deze beren? Omdat ze vlakbij wonen en niet zo lief zijn als ze lijken. Een beetje dus als deze rubriek.

Balikpapan

Balikpapan, en we bedoelen niet het menu, maar de voetbalclub. Dát Balikpapan dus, blijft een taaie. Dat weet nu ook Jhon van Beukering (28) die samen met Theo en Nicky toch wel het meest de Ernhemse voetbaleer hooghoudt. 
Jhon debuteerde onlangs bij de Indonesische profclub Persatuan Sepak Bola Pelita Jaya uit Karawang (West Java). De Ernhemse spits verloor met 3-1 van Persatuan Sepak Bola Indonesia Balikpapan.
Bij nader inzien had Jhonny moeten tekenen bij Persatuan Sepak Bola Indonesia Balikpapan en niet bij Persatuan Sepak Bola Pelita Jaya want de bijnaam van Persatuan Sepak Bola Indonesia Balikpapan luidt Beruang Madu ofwel de Vruchtbare Beren. 

Past veel beter bij Jhonny qua postuur en zo, en zou perfect zijn voor deze rubriek waarin we toch iets hebben met beren. We zouden zo graag wekelijks voor u verslag doen van de verrichtingen van Persatuan Sepak Bola Indonesia Balikpapan. 
Overigens speelde de ex-Velpse Boy een puike partij voor Persatuan Sepak Bola Pelita Jaya. Jammer dat zijn keeper, Saša Radivojevicer, er niks van kon, liet Jhon nog fijntjes weten. Prachtige namen hebben die Indonesische voetbalclubs toch. En absolute aanraders op de menukaart.

Paulus & Twitter

Het wordt tijd dat ‘onze’ Paulus de Boskabouter van zijn sokkel in het Arnhemse Gravinnebos (tegenover kasteel Zijpendaal) stormt en even lekker gaat cashen. Want het populaire sociale medium Twitter koerst wereldwijd af op 250 miljoen gebruikers. Nederlanders behoren zelfs tot de actiefste twitteraars ter wereld. Maar wat heel weinig mensen weten is dat Paulus’ schepper en geadopteerde Arnhemmer, Jean Dulieu (pseudoniem van Jan van Oort), Twitter heeft bedacht.
Van Oort, die in 2006 in Arnhem overleed, introduceert Twitter al in 1965. Op pagina 106 van de in dat jaar verschenen klassieker Paulus en de Eikelmannetjes vraagt onze kabouter zich af hoe hij ooit een missie moet volbrengen waarvoor hij op zijn kleine beentjes vele kilometers moet overbruggen. Wor de Wijze adviseert hem: ‘Vertrouw op mij. Zeven verdiepingen boven ons hoofd woont Twitter de Koolmees, die ik heel goed ken. Hij zal graag op zich nemen om je veilig heen en terug te brengen.’ 

Geen speld tussen te krijgen: de rechten op de naam Twitter liggen in het Gravinnebos. Als dat Arnhemse Paulusbeeld bij die social media boys nu even een paar honderd miljoen in rekening brengt wegens diefstal van zijn geestelijke eigendom zijn we in Arnhem meteen van alle bezuinigingen af.