vrijdag 15 mei 2009

-


Het verschil tussen de plannen die grootgrondbezitter en projectontwikkelaar Phanos met Stadsblokken en Meinerswijk heeft en de scenario’s voor het gebied die zijn ontstaan in het participatieproces is helemaal niet zo groot.
Natuurlijk, Phanos wil lekker gaan bouwen en ‘de Arnhemmer’ niet. Maar op internet is het verschil niet meer dan een koppelteken. Namelijk www.stadsblokkenmeinerswijk.nl (Phanos) of www.stadsblokken-meinerswijk.nl (gemeente).

donderdag 14 mei 2009

Drama

‘Romeo en Julia’ is een van de bekendste toneelstukken van William Shakespeare. Of het liefdesdrama ook een van zijn populairste stukken is, valt echter te betwijfelen.
De versie die regisseur Johan Doesburg momenteel met het Nationale Toneel op de planken brengt, trekt in elk geval in Arnhem op 22 mei nog geen volle zaal. Sterker nog, de schouwburg biedt de kaarten aan onder het motto ‘twee voor de prijs van een’.
Romeo betaalt, Julia mag gratis.

dinsdag 12 mei 2009

Natuur(?)

Stadsblokken? Meinerswijk? Menig Arnhem- mer wil er alles laten zoals het is. En wat er echt moet blijven? "Het vogelkijkhuis!", riep dinsdag- avond iemand bij weer een bijeenkomst in het kader van het open planproces. "Dat is toch uniek, zo'n vogelkijkhuis in de stad!"
Van een wellnescenter met sauna's en diverse baden wilde de spreker niet weten. "Je wil toch niet gaan zitten gluren naar zo'n wellnesscenter..."
En wij van De Berenkuil maar denken dat dat ook natuur is...

maandag 11 mei 2009

Spijkerbuurt(?)

Of ‘Binnenstad Noordoost’ niet gewoon Jansbeekzone kon worden, vroeg raadslid Luuk Broer zich af. Want die officiĆ«le naam vindt de PvdA’er te nietszeggend. „Bovendien hebben we ook al een ‘oostelijk centrumgebied’.”
De vraag bracht wethouder Roeland Kreeft (ook PvdA) op een verhaal over het Spijkerkwartier, dat volgens hem officieel gewoon nog Spijkerbuurt heet. „Maar dat gaat het college van B en W binnenkort veranderen”, aldus Kreeft.
Zo’n naamsverandering blijkt echter helemaal niet nodig – voor het Spijkerkwartier dan. Want het Spijkerkwartier heet gewoon Spijkerkwartier, ook in de officiĆ«le annalen.
Speurwerk brengt aan het licht dat de wijk weliswaar ooit Spijkerbuurt heette, maar dat die naam nu nog slechts slaat op een deel van het kwartier, dat verder bestaat uit Boulevardwijk en Hommelstraat en omgeving (dat dan gevoelsmatig eigenlijk meer bij Klarendal hoort).
Of zoeken we nu spijkers op laagwater?
Foto: Marina Popova/De Gelderlander