donderdag 15 januari 2009

Het stadsdeel met de drie strepen

'Echt HEMA', vonden de deelnemers aan het onderzoek van bureau Ecorys naar de identiteit van het Oostelijke Centrumgebied van Arnhem. Dat voormalige industriegebied lag ooit aan de uiterste oostrand van de stad, maar ligt er nu middenin. Het komende decennium ondergaat het stadsdeel een ware metamorfose. Er gaat gesloopt worden en gebouwd. Veel gesloopt, en veel gebouwd.
Maar dat kan in de 21ste eeuw niet zonder branding (lees: brènding). Zo'n gebied moet wel in de markt gezet kunnen worden natuurlijk. En dan moet er gepositioneerd worden. Vanzelfsprekend.

  • STOER
  • INDUSTRIEEL
  • CREATIEF
  • ONTMOETEN

Dat zijn de vier steekwoorden voor het Oostelijke Centrumgebied die overbleven na de branding. Onderdeel van het onderzoek was een bord met logo's van bekende merken. Deelnemers moesten daar de logo's uitpikken die ze het best bij dit deel van Arnhem vinden passen.
HEMA was er zo een, net als Apple. En Adidas. Waarmee het Oostelijke Centrumgebied meteen een streepje voor heeft.

dinsdag 13 januari 2009

De verborgen duivel van Renkum

Wat is het toch een dankbare groep mensen om grappen over te maken: ambtenaren. Maar ja, soms maken ze het er toch echt zelf naar. Zoals die ambtenaar van de gemeente Renkum die een brief met een onbegrijpelijke regel 'tekst' naar de kritische vereniging Vijf Dorpen in het Groen stuurde. De club had in een brief voorgesteld een rotonde in het dorp Renkum met groen te verfraaien en besloot na twee maanden wachten op antwoord nog maar eens een briefje te schrijven.
Strekking: Joehoe, wordt eens wakker daar. Wij willen antwoord. Dat bleek een goede zet. Na een weekje kwam er een brief terug. Daarin werd uitgelegd hoe het kwam dat de eerste brief niet was beantwoord. „Wij willen u hierover het volgende mededelen. Uw Drkf van 24 april 2008 is door onbekende ooi-zaak uioi.);> etc te bardeiin vaVafdeling terecht gekomen. Hierdoor heeft u geen antwoord ontvangen, waarvoor onze excuses.” Toch weer in slaap gevallen op het toetsenbord. Of zit er misschien een verborgen boodschap in? Draai het scherm maar eens een kwartslag naar rechts (of uw hoofd een kwartslag naar links) en daar verschijnt een lachend en knipogend duiveltje.
Moet je ook maar niet van die boze Drkven aan de gemeente schrijven.

Bennie Beck maakt geschiedenis

Arnhemmer Bennie Beck schrijft geschiedenis. Hij stapte naar de rechter toen hij gekort werd op zijn uitkering omdat hij weigerde te schoffelen of lijm in te pakken. Dat werk bracht hem niet dichter bij een baan, zei hij, en won. Grote vreugde in uitkeringenland.
Maar nu haalt Beck opnieuw de publiciteit. Het weekblad Elsevier publiceert elk jaar een lijst met 'woorden van het jaar'. En welk woord behoort volgens het bekende tijdschrift tot de twintig belangrijkste nieuwe woorden van 2008? Schoffelweigeraar!

Opnieuw roem voor onze Arnhemse Bennie! Gefeliciteerd.

Domme gans


Het aantal nijlganskuikentjes in de Arnhemse Lauwersgracht daalt bijna met de dag. Waren er aanvankelijk nog tien kuikentjes, inmiddels is er nog maar één over. Het weerhoudt voorbijgangers er niet van vader, moeder en nakomeling op de foto te zetten of te filmen.
Duidelijk is dat de strenge vorst zijn tol eist. Domme ganzen ook, die nijlganzen, om midden in de strengste winter van het decennium te gaan broeden.
Overigens hebben lezers van De Gelderlander zo hun eigen theoriën over het sterven van de kleine ganzen. Ze worden 'opgevreten door mensen die hun honden los laten lopen', veronderstelt iemand op de website van de krant.
Die stelling roept meteen een reactie op: 'Mensen die hun honden los laten lopen eten geen gansjes.'

maandag 12 januari 2009

Arnhem høkt niet

In heel Nederland wordt met een glimlach gereageerd op de mysterieuze verkeersbordenborden richting de Achterhoek. Alleen in Arnhem is het charmeoffensief niet zo goed gevallen.
Of het iets te maken rivaliteit tussen Zwart-Geel en de Superboeren, of dat Arnhem het niet gewoon niet zo op heeft op de Achterhoek?
Wie zal het zeggen. Het bord dat ter hoogte van het Huis der Provincie is opgehangen, was in ieder geval geen lang leven beschoren.
Arnhem høkt blijkbaar liever niet.

Nog nooit zo zout gegeten

Het kwik overstijgt langzaamaan de nullijn weer. Tot opluchting van menig Arnhemmer. Want de hoofdroutes mogen dan keurig gestrooid zijn, de afgelopen weken, in de wijken had het verkeer (in alle mogelijke verschijningsvormen het zwaar).
Bijna niemand houdt meer zijn of haar eigen stoepje schoon. Straten in de wijken, zeker als die in een vlak stuk van de stad liggen, en lokale fietspaden worden niet gestrooid. Kan de gemeente niet aan beginnen. Is te duur, zeggen ze op het stadhuis.
Stiekem lijkt er een andere reden te zijn. Want wat schrijft de gemeente in een voorlichtingsstuk over het strooibeleid: 'Let op: er wordt gewerkt met wegenzout. Dit is niet geschikt voor consumptie!'
Daarom wordt er in de wijken niet gestrooid. Dan komt dat zout veel te dicht bij de mensen. En die zouden eens op het idee kunnen komen om er de stamppot mee op smaak gaan brengen...