In De Berenkuil gaat het overal en nergens over. Maar bovenal over Arnhemse zaken.
Op de hoogte blijven via Twitter? Volg berenkuilarnhem!
donderdag 9 april 2009
Wapenfeiten
Arnhem brengt het stadswapen in stelling om de beroerde geluidskwaliteit van de raadszaal wat op te poetsen. Aan het plafond van de vergaderzaal wordt een laag schuimrubber gehangen om de zogenoemde 'flutterecho' te killen. Om de auditieve schaamlap toch nog wat cachet te geven, wordt er het stadswapen uitgesneden.
Rijst natuurlijk de vraag: hoe zag dat wapen er ook al weer uit? Enig zoekwerk leverde het antwoord op, maar ook een merkwaardige toevalligheid. Hierboven staan twee stadswapens afgebeeld.
De prijsvraag van vandaag: welk van de twee is het Arnhemse wapen, het bovenste of het onderste? En vraag twee: van welke stad is het andere wapen? Inzendingen in de reacties hieronder.
De winnaar krijgt een geheel verzorgde lunch samen met, en op kosten van, de Berenkuil-redactie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik denk dat de bovenste van Arnhem is. De onderste zal wel van Den Bosch zijn.
BeantwoordenVerwijderenboven nijmegen (wel leuk, nijmegen met zwart/geel)
BeantwoordenVerwijderenonder arnhem
de bovenste word nu op dit moment gezien als wapen van Nijmegen en de de onderste als wapen van Arnhem. maar oorspronkelijk was dit ooit andersom maar is dit ooit een keer omgeruild/gestolen. en nooit meer recht gezet. dus als je in de history gaat kijken is de bovenste het wapen van Arnhem en de onderste van Nijmegen
BeantwoordenVerwijderenHet gaat hier om 2 keer het stadswapen van Arnhem, de bovenste is echter die van vóór de verbouwing van de toenmalige raadszaal. De ander van daarna.
BeantwoordenVerwijderenDoor een ontwerpfoutje zat er in het vooroorlogse stadhuis ook een flutterecho en bij gebrek aan geld voor een behoorlijk akoestiekonderzoek (Door het aanleggen van de haven op de plek van de blauwe golven en de enorme vertraging rond de paardentram vervoersterminal was de gemeentekas leeg.) werd er gedacht aan een plafondkleed.
Alleen bleek het oude wapen iets te groot te zijn voor het plafond van de zaal, verder waren de kleuren geel, zwart en rood erg duur. Dus er werd een nieuw, compacter wapen ontworpen dat wel binnen de zaal en het budget paste.
Het oude wapen werd door een marskramer meegenomen naar Nijmegen, daar was men op zoek naar een nieuw wapen. Dus de marskramer verkocht het ontwerp voor een appel en een ei aan de gemeente.
Aan het eind was iedereen tevreden, flutterecho weg en een goedkopere huisstijl voor Arnhem, Nijmegen een nieuw wapen en de marskramer kon appeltaart bakken.