woensdag 16 december 2009

Gewoon Toon

Toon Gewoon zorgde zondagmiddag voor een buitengewoon optreden vlak voor de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Utrecht in GelreDome. De voormalig dakloze zong met begeleiding het meeslepende Ochtendlied van de adelaar, geïnspireerd door de overleden adelaar Hertog van Vitesse.
Hij schreef het lied zelf en mocht het door ruim 16.000 mensen voor het eerst laten keuren. Daar droom je als beginnende artiest van. Toon wel althans. Een optreden in GelreDome had hij eens als grote wens uitgesproken bij Zorgbelang Gelderland en die kwam deze middag uit.
In het echt heet Toon gewoon Gerard Stegeman, zei hij na zijn optreden. Toon droeg een baret met daarop genaaid een Vitesse-embleem. Een vriend of vriendin had een adelaarskraag gemaakt. Die droeg hij ook (zie foto). Toon componeerde zijn ballade in twintig minuten, op een donderdagmorgen. „Ik stond op en had de geest van de adelaar”, zei hij zondagmiddag. Hij werkt nu pro deo in de verslavingszorg. Met zijn Stichting Toon Gewoon gaat hij jeugdalcoholisme te lijf, bij voorkeur met entertainment en muziek. „Weet je wel dat er jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd slachtoffers vallen bij jeugd onder de 14 jaar?”
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten